Navn i nyhetene

Sjefen for «Julekongen»

«Julekongen» er en stor historie, som åpner seg mer og mer opp utover i serien.

Thale 
Persen (40)

Regissør for NRKs nye julekalender ­«Julekongen»

Da vi ringte i går, hadde du ikke tid til å snakke, for du holdt på å gjøre ferdig episode 24 av «Julekongen». Hva skjer i siste episode?

- Det kan jeg jo ikke si! Men det skjer mye. «Julekongen» er en stor historie, som åpner seg mer og mer opp utover i serien. I det som sendes nå, er vi ennå helt i starten.

Hvordan har det vært å ha ansvaret for en så omfattende serie?

- Helt fantastisk! Det er en sånn sjanse man får bare en gang i livet. 24 episoder på 25 minutter hver, det tilsvarer åtte spillefilmer. Så det er en kjempestor jobb og et stort ansvar. Jeg har vært med helt fra vi startet med manuset, sommeren 2009.

Både seertallene og anmeldelsene har vært gode, hvordan merker du responsen?

- Det har vært utrolig mye respons. Lørdag var det 980.000 som så, det er mye til å være barne-TV! Det kommer stadig folk bort til meg og vil fortelle meg at de ser «Julekongen». Det er sjelden man får så mye respons.

Hvilken juleserie har du vokst opp med selv?

- Min julekalender var «Jul i Skomakergata». Julekalender på TV er en førjulstradisjon, og tradisjoner må man fornye. Barn i dag har jo ikke sett «Jul i Skomakergata». Jeg håper «Julekongen» kan bli denne generasjonens «Jul i Skomakergata», noe barna tenker tilbake på når de blir voksne.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «The Crossing» («Over grensen») av Cormac McCarthy gjorde sterkt inntrykk. Det er en scene der hovedpersonen prøver å redde en hest, og McCarthy beskriver bare handlingen, han skriver ingenting om følelser, likevel er det veldig emosjonelt. Fantastisk skrevet.

Hva gjør deg lykkelig?

- Familien min - mann og to barn.

Vi blir lykkelige når hele familien samles foran TV-en for å se «Julekongen»!

- Så flott! Det var det vi ville: Lage en familieserie alle kunne se sammen, det er noe for voksne og noe for barn. Uten at det som er mest for de voksne skal komme i veien for historien.

Hvem var din barndomshelt?

- Marikken. Hun var veldig tøff, og samtidig snill. Jeg var veldig opptatt av henne. Jeg fikk moren min til å sy sånne kjoler til meg.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg tenker hele tida et skritt fram, neste ting jeg skal gjøre. Jeg har vanskelig for å være til stede i situasjonen jeg er i. Men ikke når jeg jobber. På opptak er det bare her og nå som teller. Jeg burde vært flinkere til det hjemme, bare si til meg selv «nå er vi her, og det er helt fint». Det er hverdagene som er livet.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Drikker champagne med to gode venninner, eller sitter i sofaen og spiser smågodt.

Er det noe du angrer på?

- Ingen store ting. Om jeg angrer på noe i «Julekongen»? Jeg ser jo alltid noe jeg kunne gjort annerledes, jeg blir aldri helt fornøyd. Men sånn må det vel være, ellers stopper man opp.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jerry Seinfeld. Jeg elsker den serien! Jeg kan alle episodene utenat. Den beste er den der de sier «not that there‘s anything wrong with it»!

Mer fra Dagsavisen