Navn i nyhetene

Sesongens folkeopplyser

Han tester, analyserer og avslører alternative behandlingsformer på TV.

Andreas 
Wahl (29)

Fysiker og programleder

Fronter «Folkeopplysningen» på NRK1, som tester, analyserer og avslører alternative behandlingsformer. Har vært mandagskveldens mest sette TV-program i høst.

«Folkeopplysningen» er populært, det har skapt debatt og skaper engasjement på Twitter hver mandag. Har du noen formening om hvorfor det slår an?

- Det er mange som har et eller annet forhold til alternativ behandling. Jeg tror folk ser programmet for å samle gode argumenter hvis man er en skeptiker, eller eventuelt forberede argumenter til diskusjoner hvis man har hatt en positiv opplevelse med alternativ behandling.

Dere driver en effektiv avkledning av diverse alternative behandlingsformer. Hvorfor sa du ja til å bli programleder for serien?

- Det er fordi jeg mener at dette er viktig. Det handler om folks helse, og mye av det som framsettes henger ikke helt på greip med det jeg har lært på skolen og det som undervises på universiteter. Det kan jo fortsatt fungere, selv om det ikke har en plausibel forklaringsmekanisme. Men når noe har blitt grundig forsket på og det ikke viser seg å virke noe bedre enn placebo i tillegg, er det noe folk har krav på å få vite. Så kan behandlerne få legge fram sine versjoner, og folk samtidig få litt annen informasjon også.

Har du fått mange reaksjoner, noen på nakken?

- Ja, jeg har fått tilbakemeldinger av alle slag. Ingen ondsinnede. Jeg tror de behandlerne som føler seg tråkka på tærne sikkert synes sitt om programmet. De er gode og varme mennesker som ønsker folk godt. De kan godt mislike programmet, men jeg har ikke merket noe veldig aggresjon.

Det er jo mange alternative mirakelkurer der ute. Blir det en sesong to?

- Det er ikke avgjort ennå. Det er helt åpent.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Naturfag som allmenndannelse», av Svein Sjøberg. Det er en fagbok, det er litt sært. Jeg mener at vi trenger en liten felles grunnmur av forståelse av hvordan verden fungerer.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er folk rundt meg. Mine nærmeste.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg kan ikke huske at jeg hadde noen sånne voldsomme helter. Jeg har hatt mange dyktige lærere innimellom, som ofte blir små helter i unge menneskers liv. Jeg mener at lærere er helter i samfunnet.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Hukommelsen min.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg godt mat og drikker god drikke.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Ja, mange tror vel at jeg ville gått fremst i et tog mot alternativ behandling. Jeg ville heller gått i et tog for naturvitenskapen og vitenskapen generelt.

Er det noe du angrer på?

- Det er mye jeg angrer på av små ting. Jeg angrer vel kanskje på at jeg tok et friår etter militæret, før jeg begynte å studere. Fikk ikke så mye ut av det året.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Under rulleteksten til en film som heter «Stomp out loud!» er det en fyr i en heis som har veldig mye rytme i kroppen. Han ville jeg gjerne sittet fast i heisen med. Det tror jeg ville blitt veldig gøy.

Mer fra Dagsavisen