Navn i nyhetene

Selverklært boknerd

Hadde Pippi og Mandela som barndomshelter.

Nosizwe 
Baqwa (27)

Artist

Kommer ut med sin første solosingel «Do you».

Tidligere har du jobbet med artister som Madcon, Karpe Diem og Paperboys. Hvordan føles det å endelig være ute med din første solosingel?

- Det føles stort og mye mindre skummelt enn jeg hadde trodd. Jeg prøver å kjenne på den indre roen som følger med å ha sluppet musikken min ut i verden, istedenfor å kjøre meg selv ned i selvkritikkgrøfta. Dette er jo rett og slett veldig gøy!

Hva handler «Do you» om?

- Det ikke er en motsigelse i det å være fokusert på seg selv og det å ville gjøre verden til et bedre sted. Hvis du jobber med ditt eget indre vil det skinne for andre også. Samtidig skal minuttene låten spiller gi deg anledning til å kjenne på din egen groove, danse, ha det fett og ikke tenke på bekymringene du måtte ha.

Hvordan vil du beskrive musikkstilen din?

- Jeg kommer fra soul, men jobber med en produsent som leker seg i den elektroniske sjangeren. Jeg gjør lite stemmeakrobatikk, men er ganske lun. Jeg tror stilen kan kalles elektronisk soul.

Broren din Tshawe har gjort stor suksess i gruppen Madcon. Tror du Madcons fans vil falle for din musikk?

- Det som er så bra med Madcon er at de har et stort spekter med fans både i alder og bakgrunn. Forhåpentligvis vil en håndfull av dem like min musikk også.

Men det er jo ganske annerledes musikk?

- Ja, det er sant. Vi bestemte oss for at «Do you» skulle være førstesingel fordi den er minst sær. Det blir bare rarere og mørkere heretter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er så mange. «Trekkoppfuglen» av Haruki Murakami har vært en favoritt lenge. Jeg har lest alle bøkene hans og virkelig funnet en kompis i ham. Som ung leste jeg flere politiske bøker og selvrealiseringslitteratur. Blant annet «Things fall apart» av Chinua Achebe og «Den sultne veien» av Ben Okri. De gjorde stort inntrykk på meg. Åh! Jeg må ikke glemme Miranda July sin novellesamling «No one belongs here more than you». Jeg vil klemme July med hver celle i meg. Hun er så herlig ærlig med alle disse absurde historiene. Det er det jeg prøver på selv, å skrive fra det dypeste mørket i hjernen. Jeg er en boknerd.

Hva gjør deg lykkelig?

- En skikkelig god hjemmefest med mine nærmeste venner. Vi har blitt 
så deprimerende voksne nå. Jeg er lykkelig når vi alle har barnevakt og kan danse til favorittmusikken, kysse og elske hverandre til morgenen.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi Langstrømpe og Nelson 
Mandela. Jeg er sørafrikaner 
oppvokst i Norge. Mamma var nøye på at jeg skulle kjenne Sør-Afrikas historie. Alle menn og kvinner som har kjempet for rettferdighet har gjort stort inntrykk på meg.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Når jeg tillater frykten å ta 
overhånd, eller når jeg blir spesielt overflatisk.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg har gått i mange demonstrasjonstog og ville blant annet gått i tog for lesbiske og homofiles rettigheter og forbud mot atomvåpen.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Faren min. Han er ikke her og det hadde vært fint å snakke med ham. Da ser jeg for meg en stor heis med middagsbord i midten hvor vi kunne kost oss og snakket sammen uten å bekymre oss for tida.

Mer fra Dagsavisen