Navn i nyhetene

Satt ut av samtalen med Siv

Himanshu 
Gulati (25) er statssekretær og yngste medlem i det nye regjeringsapparatet.

Du blir i den franske avisen Le Monde kalt «høyrepopulismens nye ansikt». Hva synes du om en slik betegnelse?

- Jeg har blitt kalt mye rart, men første gang noe sånt. Jeg angrer litt på at jeg aldri lærte fransk, og ble fortalt av Dagsavisen hva det sto i artikkelen.

Nå har du hatt ny jobb et par dager. Hva er inntrykket så langt?

- At det er ekstremt mye å sette seg inn i. Det er en helt ny livsstil, med svarte biler, stort departement og mye annet. Jeg lever fortsatt i en surrealistisk boble. Jeg ble satt ut da Siv Jensen ringte meg i forrige uke, og var ikke forberedt. Det kom som lyn fra klar himmel, og vi snakket ikke lenge. Hadde jeg tenkt på det i forkant, ville jeg kommet med et lurt svar. Men jeg sa ja med en gang.

Hva blir de største utfordringene i tida framover?

- Jeg har fått ansvar for å jobbe med asylfeltet. Og skal det fungere, må vi klare i raskt tempo å sende ut alle de som ikke har krav på beskyttelse i Norge. Det kan komme avgjørelser som gjør meg upopulær, men det får jeg ta som det kommer. Det er mange hyggelige og mindre hyggelige sider i sakene.

Det står i regjeringsplattformen at vi skal prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for integrering. Blir vi et sorteringssamfunn hvor vi bare slipper inn de med mest ressurser?

- Dette er en mulighet som enkelte land har benyttet seg av, men ikke Norge. Noen grupper blir bedre integrert enn andre, og det er fornuftig å prioritere dem som raskt kan bli en del av vårt samfunn. Det er bra både for dem og for samfunnet.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Alkymisten» av den brasilianske forfatteren Paulo Coelho. Den lærte meg å følge mine drømmer. Jeg leste den da jeg var 15. Jeg var på vei hjem fra ferie i Cape Town, og kjøpte den for å ha noe å gjøre på den lange flyreisen. Det er mitt beste bokkjøp noensinne.

Hva gjør deg lykkelig?

- Egentlig bare å leve livet. Samt å reise og utforske nye steder.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde nok ingen bestemte barndomshelter. Jeg liker nesten alle, og prøver å lære det beste fra alle.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg ikke klarer å svare på spørsmålene dine raskere kanskje? Jeg skulle gjerne vært litt mindre ubesluttsom til tider. Enten så tar jeg kjappe avgjørelser, eller så utsetter jeg dem veldig lenge.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da er det softis, god mat og altfor mange kalorier på en gang.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Som ungdomspartileder ville jeg sagt frihet, men nå som jeg er statssekretær i Justisdepartementet vil jeg si mer penger til politiet.

Er det noe du angrer på?

- Livet er fort kort til å angre. Jeg prøver å lære av mine feil, og gjøre ting bedre neste gang.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- De siste par dagene har vært så superduper hektiske, så det ville vært deilig med litt tid for meg selv.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen