Navn i nyhetene

Sans for metal og show

Olav Viksmo-Slettan har Dimmu Borgir på veggen i MGP-boken sin.

Hvem: Olav Viksmo-Slettan (54)

Hva: Programleder i NRK

Hvorfor: Kommenterer Eurovision Song Contest for NRK for 10. gang

Du har 10-årsjubileum som MGP-kommentator i år. Blir det noen gang en vane?

– Kjempestas med 10-årsjubileum! Det kan jo alltids skje noe uforutsett, så noen rutinejobb blir dette aldri.

Hvordan forbereder du deg til jobben denne uka?

– Jeg sitter og skriver på manus nå, og har fått et 130–140 siders manus med kjøreplan for alt fra programlederne til selve showet.

Har du noen personlige favoritter i år?

– Ja, nå har jeg sittet og lyttet såpass mye, og selvfølgelig er det noen låter jeg liker bedre enn andre, men personlig smak er jo en ting. Når det gjelder å peke ut en vinnermelodi så er det flere kriterier som gjelder, og i år er det 3–4 låter jeg tenker har det som skal til. Men man vet jo aldri. Det er jo i beste fall 200 millioner seere som skal stemme på den de liker best, så det er umulig å forutse.

Men du må jo tro at Norge vinner?

– Ja, vi går «all in», ellers er det ikke noe poeng i å delta. Hvert år blir det sagt at vi helst ikke bør vinne, for da må vi arrangere neste finale. Men det vil jeg bare presisere: å få lov til å arrangere den internasjonale finalen er jeg helt sikker på at NRK alltid har veldig lyst til. Vi vant i 1985, 1995 og i 2009 – så 2019 hadde passet godt.

Har du noen gang tenkt: «Wow, DEN låta kommer til å vinne!» bare for å oppleve at den nesten ikke får poeng en gang?

– Jeg har ofte tenkt at en låt har potensial til å vinne, og selvsagt er det ikke alltid det slår til. Men jeg har stort sett klart å plukke ut 8-9 av 10 låter som går videre fra semifinale til finale.

MGP handler som kjent ikke bare om musikk, det er et gigantisk TV-show også, med tidvis meget oppsiktsvekkende kostymer og opptredener. Har du noen høydepunkter verdt å nevne?

– ESC handler også om folk som opptrer i de underligste kreasjoner, og opp gjennom årene har vi vel sett nærmest det meste. Lettkledd mann i hamsterhjul på scenen må kunne kategoriseres som et høydepunkt. Som metal-fan har jeg jo en medfødt sans for pyroshow og røykbomber. Det skal gjerne smelle og regne litt gull.

Selv hadde jeg sykt sans for Hellas’ testosterontunge bidrag «Opa!» fra 2010. Vi som var på jobb på Telenor Arena sang Opa! hele veien hjem.

– Ja, det viser at konkurransen fortsatt engasjerer og at deltakerne klarer å komme opp med melodier som fenger.

Du som er metallfan synes vel det var et spesielt høydepunkt det året finske Lordi vant med «Hard Rock Halleluja»?

– Det er jo en myk og følsom låt i forhold til mye av det jeg liker. Men jeg husker Mister Lordi selv, en to meter og 150 kilos finne i monsterdrakt ramla inn i bua vår et år. Da skvatt, vi gitt. De kommentatorboksene er knøttsmå og ikke spesielt solide, med så vidt plass til meg og produsenten med to laptoper i bredden.

Har hørt at du har bilder av heltene dine på veggen i boksen?

– Ja, jeg har et bilde av Dimmu Borgir på den ene veggen og et skjema som viser alle de norske bidragene, poengsummer og så videre på den andre.

Hva annet har du med deg i kommentatorboksen?

– Vassflaske og vingummi. Jeg liker ikke vingummi spesielt godt, men vet det funker for stemmebåndene.

Poeng, ja. Hvorfor gir svenskene oss ofte så skralt med poeng. Det blir jo bare sånne 2-ere, altså trøstepoeng ...

– Nei, det er helt feil. Svenskene har gitt oss poeng godt over 30 ganger, og 6 ganger har de gitt oss 12 poeng. Så Sverige er, sammen med land som Belgia, Danmark, Irland og Nederland, det landet som har vært rausest mot Norge med poeng.

Det største problemet er at østeuropeerne stemmer på hverandre, syns nå jeg. Det er jo bare politikk, det?

– Vet vi snakker om håpløse østeuropeere, men se på oss i Norden, vi har alltid stemt på hverandre, vi.

Jo, men de er så mange og vi er bare 3–4 land ...

– Jo, men når det gjelder å stemme politisk, så ser vi tydelig i Øst-Europa at folk også IKKE stemmer på hverandre. Av det vi må anta er politiske grunner. Stort sett er jeg trygg på at folk stemmer på den låta de liker best og at favoritten vinner.

Hvem var din barndomshelt?

– Kjell Olsen som kjørte lastebil – sånn hjullaster – hjemme der jeg vokste opp. Vi unga fikk alltid lov til å sitte på.

Er det noe du angrer på?

– Det må være dersom jeg har såra noen eller sagt noe som har gjort andre lei seg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Egentlig kona mi, men hun er ikke noe glad i heiser så jeg velger Scarlett Johansson. Hun er jo «way out of my league» uansett, så kona kunne jo ha følt seg helt trygg.

Mer fra Dagsavisen