Samles mot Rosenborg

Erling Rostvåg i Klanen håper RBK blir slått ut av Mesterligaen. På grunn av pengene.

Hvem: Erling Rostvåg (36)

Hva/hvorfor: Talsperson i Klanen ser ikke lyst på Rosenborgs suksess ute i Europa, og håper at slovenske Maribor slår trønderne ut av Champions League i kveld.

Dere skriver på Klanens nettsider at Champions League (CL) ikke er ment for norske lag lenger?

– Det betyr at nåløyet er vesentlig trangere enn det var for ganske mange år siden. Det ser man en generell tendens til i internasjonal fotball. Den blir skreddersydd for de store pengene, for at en håndfull lag skal delta igjen og igjen. Det er ingenting med organiseringen som oppfordrer til Askeladd-historier, i motsetning til cupen i Norge.

RBK kan jo være en slags Askeladd i Champions League?

– Jeg sier ikke at det ikke kan skje, men det er vanskeligere enn tidligere. Hvert eneste år er det jo et knippe av de samme lagene. Da øker avstanden til resten av verden fordi det er så vanvittig mye penger. I praksis er det å ta alle sponsorpengene som finnes og gi elitelagene alt.

Hvorfor er utfallet av denne kampen så viktig, hvorfor «burde heie på Maribor», som dere oppfordrer til?

– En RBK-seier øker sjansen for at man får mindre spenning i norsk fotball. Altså, misforstå meg rett, norsk fotball har vært «velsignet» med litt vanstyre, og det har gjort at forsprang på flere hundre millioner kan bli tatt igjen. Men i det øyeblikket noen kvalifiserer seg til Champions League to, tre år på rad og forvalter pengene på en god måte, vil det sannsynligvis gjøre at laget kan drive sunt og vingeklippe de andre lagene.

Er det ikke gøy med et norsk lag som gjør det godt internasjonalt?

– Det er pengene som følger med som er problemet. Dersom det var et nytt norsk lag annenhver sesong, på rundgang, hadde det vært helt greit. Problemet er når det skjer med ett lag. Selvfølgelig kan CL være gøy, problemet er at skaden er større enn det man får ut av det. John Carew er en legende i Vålerenga, men var ikke lenge hos oss før RBK kjøpte han [for en rekordsum i 1999, da RBK hadde spilt i CL fire sesonger på rad, journ.anm.]. I dag ville han kanskje tatt en sesong til i Enga, og så gått til Europa. Det er en bra ting. Det at en spiller selges til en større klubb blir da ikke et resultat av at en konkurrent ødelegger for deg, som i tilfellet Carew, men en naturlig del av økosystemet.

Pengene rår i norsk fotball også. Hva er forskjellen på rike onkler og penger som faktisk kommer av prestasjoner?

– Selvfølgelig, men det er ingen rike onkler som kaster 300 millioner ut av vinduet på en sesong. Penga rår, og derfor er det viktig at det ikke tar helt av. Det finnes mange idealistiske, koselige drømmer om hva fotball kan være, men inntil videre er det penga som rår. Da er det et poeng at man ikke har mekanismer som gjør at noen skal få mye mer penger. At det er en forskjell er greit, men at tre kamper gir tre års omsetning til konkurrentene er ikke bra for norsk fotball.

Hvilken bok har betydd mest for deg? En fotballbok?

– Jeg har lest en del fotballbøker, men de har ikke betydd så mye. Jeg må kanskje svare «Himmelblomsttreets muligheter» av Gert Nygårdshaug.

Hva gjør deg lykkelig?

– Vålerenga-seier med kok på tribunen, selvfølgelig! Som småbarnsfar må jeg si de gangene jeg får tid til å gjøre akkurat det som faller meg inn, det er veldig sjelden.

Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg var veldig liten var det Onkel Skrue.

Så du liker rike onkler, altså?

– Det må være lov å utvikle seg. Dersom alle hadde samme helter som da de var seks år, hadde ikke verden vært så bra.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot, noe fotballrelatert?

– Kan vi ikke heller si imot korrupsjon i fotballen? Jeg har gått i veldig mange demonstrasjonstog, så terskelen er lav.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer kanskje på at jeg la opp fotballen som 14-åring fordi jeg var sint på treneren. Ikke fordi jeg ville hatt en stor karriere, men det hadde vært fint å kunne løpe i 90-minutter.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Hvis vi skal til fotballen, skulle jeg stått fast med Tor Olav Trøim [Vålerengas rike onkel, journ.anm.]. Han har stor innflytelse på Vålerenga, men er ikke lett å få i tale. Jeg ville spurt hvor han ønsker at klubben skal, og om vi har felles mål for klubben.

Hvordan går det for Vålerenga i år?

– Trua på topp 4 er der, men det hadde vært lettere med tre poeng mot Godset i helga. Vi har en kamp til gode mot de fleste over, så jeg krysser fingra.