Rybak: – Jeg skammer meg

– For jeg er egentlig ikke typen til å skeie ut, sier artisten som feirer jubileum.

 

Hvem: Alexander Rybak (30)

Hva: Musiker og artist.

Hvorfor: Feirer ti år som entertainer med stor turné.

 

Ti år som entertainer? Du har vært artist og musiker lenger enn det?

– Musiker har jeg vært så å si hele livet mitt, siden jeg skrev noter i treårsalderen. Men jeg følte meg som entertainer først da jeg fikk være bajas med Dan Børge i Kjempesjansen, ja, jeg vant til og med. Rett etter det ble det «Spelemann på taket» og Heddaprisen, og siden det har jeg vært entertainer på scenen.

Nå har du ny låt klar for radio. Er det popkarrieren som er tilbake?

– Det er det som er fint med entertainere – vi burde få et bedre norsk ord for det. «Underholder» høres rart ut, vi kan spille på allsidigheten og ikke grave oss inn i en sjanger. Pluss at når man har en så fin dame som Julie, så bør man lage en låt, uten noen videre verdensherredømme-planer om å toppe alle salgslistene.

Du skal ut på veien med «Entertainer». Fortell om showet.

– Vei og vei. Jeg har nå bestemt meg for Larvik og Bølgen Kulturhus, siden det er så vakkert der. Og så vet jeg at om sommeren er Larvik fullt av livsglade mennesker, som liker underholdning fylt av musikk, humor og god stemning. Jeg håper rett og slett at noen er så glad i meg at de har lyst til å feire mitt tiårsjubileum sammen med meg og jentene. Heidi og Sofie ble også kjent gjennom talentkonkurranser.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Alt som finnes av Astrid Lindgren! Det var også hun som var inspirasjonen for min egen bok med musikk inni, «Trolle og den magiske fela».

Hva gjør deg lykkelig?

– Ro og fred. Det dummeste man kan gjøre er å ikke utnytte den erfaringen man har fått etter all reisingen. Jeg vet at jeg er best når jeg får hvilt ut, så jeg sier nei til mange forespørsler og hviler masse.

Hvem var din barndomshelt?

– Michael Jackson. For han var «jeg gjør så godt jeg kan» et mål, ikke en unnskyldning.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er veldig lite spontan, alt skal være øvd inn til minste detalj. Derfor må jeg stadig si nei til programlederjobber. Men det er deilig å vite sine begrensninger, for da blir man enda dyktigere på det man kan.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da skammer jeg meg. For jeg er egentlig ikke typen til å skeie ut, med mindre det teller at jeg kjøper «Game of Thrones» på Blu-ray og bestiller turer til Disneyworld.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Livet er for kort til å være imot. Mye bedre å være for. Jeg hadde ønsket meg litt høyere utdanning i underholdningsbransjen. Ofte får jeg tyn bare for at jeg kan navnet på altfor mange toner og akkorder. «Det er ikke sunt for deg», sier «de».

Er det noe du angrer på?

– Helt sikkert. Men ikke når jeg har sovet ut.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Dennis Storhøi. Vi er veldig gode venner, og gjør ofte prosjekter sammen. Men vi er så opptatte at vi får aldri snakket ordentlig sammen. Så en ødelagt heis hadde gjort susen for oss.