Navn i nyhetene

Rent i alle kriker og kroker

Hun er et petimeter på hjemmebane, men målet er også at det skal være rent for doping i norsk idrett.

Valgerd 
Svarstad haugland (56) Fylkesmann i Oslo og Akershus

Styreformann 
i Antidoping Norge

Du har gått fra partileder, statsråd, kirkeverge til fylkesmann og nå også leder av Antidoping Norge. Hva er ditt forhold til idrett og doping?

- Jeg var idrettsminister (kulturminister - journ.anm.), da Antidoping Norge ble etablert og fulgte arbeidet nøye fra starten av. For cirka tre år siden ble jeg med som styremedlem. Og da jeg for halvannet år siden ble utfordret til å bli styreleder, takket jeg ja. Jeg er ingen ekspert på doping, men kan være en god styreleder.

Er Petar Vukicevic-saken blitt et problem for norsk idrett?

- Det har vært en utfordring. Jeg vil ikke si at saken som sådan skader norsk idrett, men vi må gripe fatt i det som har skjedd.

Det har vært en travel dopinghøst. Hadde du regnet med at det ville bli så mye jobb da du sa ja til å sitte i styret i Antidoping Norge?

- Det er blitt mye, men det daglige arbeidet er det de ansatte i Antidoping Norge som har. Men det siste halve året er det blitt mye hyppigere telefonkontakt med daglig leder i Antidoping Norge enn det var før.

Norge har alltid hatt et godt rykte på seg i doping. Er det ryktet i ferd med å sprekke?

- Det tror jeg ikke. Det at vi tar slike saker som det vi har nå på alvor, gir oss fortsatt et godt rykte. Vi driver et aktivt forebyggende arbeid, og målet er at det skal være rent i alle kriker og kroker.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg hater slike spørsmål, for det er så mange gode bøker. Men må jeg velge, så vil jeg trekke fram at jeg koser meg veldig med den finske forfatteren Arto Paasilinna. Jeg har lest alle bøkene hans som er oversatt til norsk, og skal jeg trekke fram én bok, så blir det «Kollektivt selvmord».

En bok med den tittelen høres ikke ut som noe man koser seg med?

- Da har du ikke lest boka. Den er ustyrtelig morsom.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å ha det godt med meg selv, familie og venner.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg er litt for mye petimeter på hjemmebane. Jeg er lite romslig for rot og kjefter for mye på de andre i familien.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Veldig glad i god mat og godt drikke, enten jeg lager maten selv, nyter gode venners mat eller spiser ute på restaurant. I tillegg må jeg legge til noe som er svært upolitisk korrekt, men jeg har en venninne som har svart belte i shopping, og en god shoppingrunde med henne er ikke å forakte.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg går ikke i tog lenger og har vel aldri gått i så mange heller. Det første var mot utbygging av Altaelva i 1979. Som et resultat av ungdommelig engasjement. Nå har jeg andre arenaer å fremme mitt syn på. Og som fylkesmann skal man heller ikke gå i tog.

Er det noe du angrer på?

- Når jeg tenker meg om, er det en del ting som jeg kanskje burde ha prøvd, som fallskjerm og strikkhopping. Den spenningen trigger meg. Men ingen får meg opp i en karusell.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Ja, hva kan en svare originalt på det? Jeg har stor sans for Hillary Clinton, og en god prat med henne ville ikke vært dumt.

Mer fra Dagsavisen