Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt. FOTO: PRIVAT

Rekordsommer

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes (25) har brukt sommeren på å melde om uvanlig vær.

I sommer har det vekslet mellom strålende sol og tropevarme og kraftige regnbyger og tordenvær. Hvorfor skjer dette?

- Det er rett og slett fordi det har ligget et høytrykk over landet i starten og slutten av juli, med et par dager med dårlig vær i midten. Når det er høytrykk over Norge i juli, blir det fort varmt. Og så svekkes høytrykket og da kommer det mer ustabilt vær inn. Da føles det kanskje ekstra ille siden det har vært så fint lenge. Da er man liksom ikke vant til regnet lenger. Det er jo ikke uvanlig at det regner på sommeren, selv om det har vært kraftige byger. Tordenværet kommer av ustabile luftmasser og soloppvarming av bakken som fører til ustabil luft, særlig utover ettermiddagene.

Er ikke dette været veldig 
unormalt?

- Noen stasjoner har jo satt rekorder. I juni hadde vi nedbørsrekord her på Blindern med 46 millimeter på en time og 72 millimeter i løpet av døgnet. Det var ny rekord for vår stasjon. Og vi har målt siden 1937, og da kan man si at det er unormalt. Det skjer jo ikke hvert år. Og det har vært mange temperaturrekorder også på andre stasjoner. Så ja, det er unormalt. Men selv om flere stasjoner har målt rekorder, liker vi ikke å kalle det ekstremvær.

Er det noe vi kommer til 
å se mer av framover?

- Det er vanskelig å si. Man må måle over flere år og se det i perspektiv og se hvilken retning det tar. Det er den evige klimadebatten. Men det er jo ting som tyder på at det blir litt mer ekstremvær med flom, kraftig regn og tordenvær.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- De siste årene har jeg nesten bare lest faglitteratur fordi jeg nettopp er ferdig med studiene. Så jeg tror det må være en eller annen meteorlogibok fra studiene.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det må være å dra ut i naturen og komme meg bort fra trafikken. Jeg er veldig glad i å gå på ski, løpe og trene. Så en skitur på gnistrende føre i fem minus på nysnø, eller en løpetur i deilig sommerregn, synes jeg er veldig fint.

Hvem var din barndomshelt?

- Det må kanskje ha vært en skiløper, siden jeg satset på langrenn da jeg var yngre. Kanskje Bjørn Dæhlie.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- En ting jeg både liker og misliker er at jeg er 1,88 høy. Det er ganske plagsomt når man sitter på et fly. Da sitter jeg helt fastlåst mellom seteryggene. Mens andre ganger kan det være praktisk hvis jeg skal rekke noe på øverste hylle i butikken, for eksempel. Eller hvis jeg er på konsert, men da irriterer jeg dem som står bak meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da spiser jeg litt for mye sjokolade.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg tror ikke jeg er en demonstrasjonstog-person.

Er det noe du angrer på?

- Ingen store ting hittil i livet. Jeg er jo ikke så gammel ennå, så det er ikke så mye å ta av.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- Da tror jeg at jeg må svare kjæresten min, så han ikke blir sur.

kristin.buvik.sivertsen@dagsavisen.no