Redder bilister på glatta

Tirsdag hadde NAF 850 bergingsoppdrag. Camilla Ryste i NAF ber folk om å følge ekstra godt med på værmeldingen framover.

Hvem: Camilla Ryste (42)

Hva: Kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF)

Hvorfor: Om det første snøfallet, og bilister på glatta.

Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina, og snø burde ikke være noe nytt. Likevel lar vi oss hvert eneste år overraske over det første snøfallet. Hva er det med oss bilister og den første snøen?

– Jeg tror det ligger i vår natur å utsette ting vi kanskje synes er litt kjedelig til det er absolutt nødvendig. Mange våkner og får et lite sjokk når de ser snøen ute.

Lønnsfesten: Ber byråd Thorkildsen om å stramme seg opp

Her i Drammen kunne jeg lese om hundrevis av biler som sto i kø for dekkskift mandag kveld. Lærer vi aldri?

– Nei, vi gjør visst ikke det. I år gikk vi i NAF tidlig ut og rådet folk som har dekkhotell å bestille time i god tid. På grunn av koronaen er det behov for å spre dekkskiftetimene ut i tid, for å unngå for mange mennesker på sentrene samtidig.

 

Så de fleste gidder ikke skifte selv?

– Fire av ti svarer at de skifter dekk selv. En av fire svarer at familie eller venner gjør det for dem. Her tør jeg gjette at det er mange pappaer, ektemenn og kompiser som hjelper til i disse dager. Det er nemlig stor overvekt av kvinner som svarer at de får hjelp av familie og venner. To av ti skifter på dekkhotell.

Er den første snøen mer «glatt» enn den som ellers faller ned?

– Nei, det handler mer om at vi ikke er vant til at det er glatt, og at føret krever tilvenning. Både til våre egne kjørekunnskaper, og til hvordan bilen oppfører seg på glatta. Også er jo den første snøen gjerne slapsete, og annerledes enn fast snølag, som man ofte finner på fjellet.

Vega Scene i Hauskvartalet: Kjøpes av Christian Ringnes? (+)

Vi vet at på denne tida av året kan det fort komme hvit nedbør. Hvorfor skifter vi ikke dekk tidligere?

– Vi har vel mye å gjøre, og har en travel hverdag. Når vi hører at det vil komme snø, så har vi andre planer enn å skifte dekk. Samtidig er det ikke helt lett å treffe på tidspunktet. Er det mye regn og vann som samler seg, er det best å beholde sommerdekkene. Vinterdekk drenerer bort vannet dårligere enn sommerdekk og øker faren for vannplaning. Men kommer det snø, er det bare vinterdekk som gjelder. Det beste tipset vi har er å følge ekstra med på vær- og føreforholdene på denne årstiden.

Er det mange som ikke gidder å skifte, og kjører på sommerdekk hele året?

– Vi gjorde en undersøkelse for ett år siden, og da oppga tre prosent de kjørte på sommerdekk hele året. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det utgjør faktisk 80.000 biler. Det er et altfor høyt antall som ikke er skodd etter forholdene og utsetter seg selv og andre for fare.

 

Hvor mange assistanser var dere ute på i morgentimene tirsdag etter snøfallet?

– Denne tida med det første snøfallet er det mye å gjøre for NAF-bilbergerne. Tirsdag hadde vi rundt 850 bergingsoppdrag, rundt 20 prosent av dem var folk som hadde kjørt utfor veien eller kjørt seg fast. Ser vi på tallene for hele året er startvansker og flate batterier den vanligste årsaken til at folk trenger assistanse. Også om sommeren.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Der har jeg en bok som skiller seg klart ut. Jeg leste «Oda» av Ketil Bjørnstad da jeg var rundt 15 år gammel. Jeg ble så fascinert av denne sterke kvinnen, som tok egne valg, uansett hva samfunnet ellers mente. Så da bestemte jeg meg for at om jeg fikk en datter, så skulle hun hete Oda. Noe som skjedde i 2009.

 

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykkelig er kanskje å ta hardt i, men jeg blir i alle fall i veldig godt humør når jeg en gang iblant kommer meg ut av korona-hjemmekontoret.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har ikke et navn, men jeg har flere heltinner. Jeg husker jeg tidlig hadde stor beundring for de kvinnelige utenrikskorrespondentene i NRK. Jeg drømte om å bli journalist, og jeg syntes at damene som rapporterte fra alle verdenshjørner var utrolig kule og dyktige og tenkte at de levde spennende liv.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er ganske glad i å skravle, og av og til kan det bli litt mye. Det kunne vært greit med færre ord noen ganger.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg mye ostepop. Blir skikkelig gul på fingrene og får vondt i magen etterpå.

Er det noe du angrer på?

– Jeg synes at jeg har det skikkelig fint nå, og det er ikke lett å komme på noe. Sånn hverdagslig kanskje at jeg sa ja til å kjøpe akvarium og fisker, som erstatning for kjøp av hund. Det ville kanskje vært koseligere å gå for den hunden. Vi får se.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Petter Northug. Jeg er mamma til to jenter som går langrenn, og da kunne jeg fått noen tips om høyere fart i skisporet fra ham, og så kunne jeg gitt ham noen tips om mindre fart på veien tilbake.