Inga Bejer Engh. FOTO: THERESE ALICE SANNE

Prøver å ikke angre på ting

Statsadvokaten har en travel tid foran seg når hun skal forberede seg til terrorrettssaken, men hun mener hun er i rute.

INGA BEJER ENGH (41)

Statsadvokat

Har sendt forslag til tiltale mot Breivik til Riksadvokaten.

Du skal gjennom 65 permer med sakspapirer før hovedforhandlingen, hvordan ligger du an?

- Jeg synes vi ligger godt an. Vi er i en veldig travel periode nå fordi vi har sendt forslag til tiltalebeslutning til Riksadvokaten og så skal vi i tillegg utarbeide en bevisoppgave for retten. Bevisoppgaven er veldig tidkrevende fordi du må ha lest igjennom mesteparten av saken for å kunne danne deg et bilde av hva som skal legges fram for retten. Men jeg synes vi er i rute.

Hadde det vært en fordel for dere om de sakkyndige hadde gjort som politiet og filmet samtalene med Breivik?

- Jeg har ingen grunn til å tro at de sakkyndiges beskrivelser av samtalene med Breivik er feil. Jeg har aldri hørt at det er blitt filmet noen gang tidligere i en judisiell observasjon. Men jeg er åpen for en debatt om hvorvidt dette bør åpnes for i framtida.

Når kommer du til å google deg selv igjen?

- Haha, det vet jeg ikke! Jeg vet at det akkurat nå er mange treff, men det blir ikke den første uka. Nei, det blir nok når jeg har fått hodet over vannet. Så er da spørsmålet når det skjer.

Kunne du stått på den andre siden og jobbet som forsvarer?

- Du skal aldri si aldri, men den tanken har jeg faktisk ikke tenkt. Jeg trives veldig godt på den siden jeg er nå.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Gud a meg! En bok som betydde mye for meg som barn er «Den hemmelighetsfulle hagen». Den er helt fantastisk. Jeg husker moren og faren min leste den for meg. Som voksen, nå må jeg tenke, da må det være en av de Isabelle Allende-bøkene. «Åndenes hus».

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er helg sammen med familien ute i strålende vær.

Får du tid til familien nå?

- Ikke så mye som jeg ønsker, men jeg får absolutt tid til det nå også.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi!

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg ikke er så flink til å stå opp tidlig på morgenen. Jeg er en sånn som alltid drøyer det til godt over sju, og da blir det grusomt stress, ikke sant, for da er det unger som skal til skolen og ja... Så jeg skulle ønske jeg var litt mer disiplinert der da.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg god vin. Det er å skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Jeg er ikke helt typen som går i demonstrasjonstog. Det har jeg aldri gjort. Men hvis det først skulle være noe, så er det for barns rettigheter.

Er det noe du angrer på?

- (stille) Jaaa, jeg kan stadig angre på ting jeg har gjort eller ikke gjort, men jeg prøver å ikke dvele så mye ved det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat når tror jeg det måtte være en veldig god venninne av meg som akkurat har flyttet til Genève, og som jeg aldri får tid eller anledning til å prate skikkelig med.

maryam.tahir@dagsavisen.no