Navn i nyhetene

- Prat SV ut av hengemyra

Andreas 
Halse (27) tar ikke gjenvalg som leder for Sosialistisk ungdom.

Hvorfor tar du ikke gjenvalg som SU-leder under landsmøtet i juni?

- Jeg er fortsatt engasjert i politikk, for venstresida og for arbeiderbevegelsens verdier. Men alt tar slutt en gang, særlig i ungdomspolitikken. Det er på tide å overlate organisasjonen til nye og yngre krefter.

Er du med dette ferdig i politikken?

- Jeg sitter på fylkestinget i Akershus, og vil fortsette å gjøre en jobb for velgerne der. Jeg brenner fortsatt for politikk, og mener det er rom for stort og folkelig parti til venstre for Arbeiderpartiet. Men hva framtida vil bringe får vi se.

Du har etter hvert blitt kjent for mange utspill som har provosert, også innad i partiet. Føler du at du har stått mye aleine?

- Nei, snarere tvert imot. Jeg har opplevd mye støtte, spesielt på grasrota i partier. Det har vært en fin opplevelse å se at partiet har en kultur for å ta vanskelige og tunge debatter

Er det rom for annerledestenkning i SV og SU?

- Ja. I SV er det kultur for at man kan ha standpunkter som ikke er mainstream. Også når vi er der vi er på meningsmålingene må også se hva vi kan gjøre med kulturen for å få mer debatt rundt visse standpunkter. Vi trenger mer debatt for å komme oss ut av hengemyra.

SV er stadig vekk i faresonen for å havne under sperregrensa. Hva har blitt gjort galt?

- Den overordnet utfordringa er at vi kanskje ikke har vært lyttende og ydmyke nok. Vi leter etter forklaringsmodeller for hvorfor det går som det går i stedet for å rette blikket innover og se på oss selv og hva vi kan gjøre annerledes. Strategi og standpunkter som alltid har vært der har ikke blitt debattert på en stund.

Jens går til NATO, og Kristin Halvorsen går til CICERO. Er det litt symptomatisk?

- For all del, det hadde vært spennende om de hadde bytta om. Men jeg tror det er naturlige valg at de fortsetter å jobbe med feltene som ligger hjertet nærmest.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Seierherrene» av Roy Jacobsen. Den mener jeg gir et unikt innblikk i arbeiderbevegelsens framgang. Det er fantastisk lesning som setter venstresidas rolle i norsk politikk i et perspektiv.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er ofte små ting, som en god treningsøkt, ei god bok eller et glass vin i godt selskap. Jeg tror det man blir lykkelig av er å sette pris på små ting.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg var veldig fan av Clint Eastwood. Han var som Fantomet, hard mot de harde, men innerst inne en snill og rettferdig mann.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Hvor skal jeg begynne? Jeg kan være veldig rastløs og utålmodig for å få ting gjort. Det kan gå ut over tilstedeværelsen.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Akkurat nå ville gått mot reservasjonsretten til fastleger. Og jeg gleder meg til 1. mai. Da skal jeg til Sunndalsøra.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat nå er det veldig spennende med Jens som er i ferd med å gå av som partileder. Kanskje han har senka skuldrene litt, så vi kunne tatt en ærlig prat om framtida i norsk politikk. Han er en smart fyr.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen