Rune Berglund Steen. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Polsk poesi på nattbordet

Polsk poesi er det nærmeste han kommer syndig glede.

Rune Berglund Steen (38)

Forfatter og ansatt ved Antirasistisk Senter

Har gitt ut boka «Svartebok over norsk asylpolitikk»

 

Hvorfor ville du skrive en svartebok over norsk asylpolitikk?

- I stor grad var det for å fylle et tomrom. Før dette kunne man ikke finne en gjennomgang av norsk asylpolitikk hvis man ønsket å vite mer om det, men det er en viktig del av norgeshistorien som har krav på å bli nedtegnet.

Hvordan vil du beskrive utviklingen de siste årene?

- En nedadgående spiral. Kontroll har alltid vært et viktig hensyn, men det som er blitt borte de siste årene, er balansen og viljen og evnen til å ta humane hensyn når man ser at folk farer ille.

Du mener Arbeiderpartiet har overtatt retorikken til Fremskrittspartiet. Hva mener du med det?

- Jeg tviler ikke på at Fremskrittspartiet ville gått enda lenger enn Arbeiderpartiet i sin asylpolitikk dersom det hadde fått muligheten. Men Arbeiderpartiet er preget av en ensidig negativ retorikk, der det kun er snakk om «identitetsløse» og «grunnløse» asylsøkere, aldri om krigsflyktninger og torturofre.

Jens Stoltenberg sa til Dagsavisen denne uka at Arbeiderpartiet har hørt dette siden 1990-tallet, at det ikke er noe nytt at partiet blir kritisert for å ha endret retorikken. Hva sier du til det?

- Jeg vil si at det skjedde et skifte i 2008, da statsministeren presenterte innstramminger i asylpolitikken. Jeg mener det er høyst reelt at det har skjedd en endring. Arbeiderpartiet hadde ikke tidligere markert seg på ren innstrammingspolitikk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Samlede dikt» av den polske poeten Czeslaw Milosz. Den har fulgt meg på nattbordet gjennom flere år. Polsk poesi er det nærmeste jeg kommer syndig glede.

Hva gjør deg lykkelig?

- Familien min.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi Langstrømpe.

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg har levd halvparten av livet. Jeg har mange bokplaner, og tviler på at jeg har tid til få satt alle ut i livet. Jeg rekker heller ikke å bli arkitekt eller musiker.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg skeier ut ved å være lykkelig i det daglige.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Jeg er vel den eneste nordmann som har gått i tog med etiopiske asylsøkere. Svaret gir seg vel også selv, ut fra boka jeg har skrevet.

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke traff min kone tidligere.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Leonard Cohen. Få kunstnere av noe slag har holdt på så lenge som ham, og skal jeg rekke det mens han lever, må jeg si det nå. Om han har gitaren med seg når heisen stopper, skal jeg prøve å beholde roen selv om jeg har klaustrofobi.