Navn i nyhetene

Politisk nisse

Julenissen er internasjonal direktør for gaver og julestemning. Nå ruser han reinsdyrene foran årets travleste dag.

 

Er det sant at julenissen finnes?

- Hei, skal vi avbryte intervjuet før det i det hele tatt er i gang? Du spør om jeg finnes?

Nei, mer om julenissen eksisterer.

- La meg si det sånn; Er ikke det et spørsmål som tipper over i det meget sære? Særlig å stille det til meg? Hva om jeg svarer nei?

Ja vel da. Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Du vet, jeg er jo med på dette intervjuet hvert år, så jeg har jo svart både «Telefonkatalogen» og «NAFs veibok» mange ganger, og nå er de borte begge to. Jeg får ikke helt til disse nymotens appene. Heldigvis kan jeg ruta fra før. Men dere pleide å spørre hvilken TV-serie jeg følger med størst glede?

OK, hvilken TV-serie følger du med størst glede?

- Denne jula har jeg satt meg ned hver dag for å se reprisene av «The Julekalender» på TV 2. Jeg hadde nesten glemt hvor artig den var: «Ooolaf? Æ står oinne misteltein‘!» Ho ho ho!

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er lett! Det er glade barn. Heter det et gladt barn? Flere glade barn? Uff, grammatikk er vanskelig. Ja, og så blir jeg glad av sport på TV. Når jula er over, altså 1. juledag, benker jeg meg foran TV-en.

Hvem var din barndomshelt?

- Du vet, jeg har alltid vært gammel, jeg. I hvert fall føles det sånn.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan bli fort irritert når jeg er stresset. Det er så mange grinete og sutrete unger der ute.

Hæ? Er ikke du bare snill da?

- Jo, men det er ikke bare å ta på seg en rød lue, bygge stor fabrikk på Nordpolen, deltidsansette mange alver til minstelønn - selvsagt uten tariff - og bygge boliger, og vips så er du snill. Nei, det holder ikke bare med en rød lue og bygningsmasse på Nordpolen. Barna i dag er ikke som før. De vil ha mer enn en gyngehest eller rockering. Nå er det X-Box og PlayStation. Prøv å bygge det på Nordpolen, du! Meet & greet med Justin Bieber eller annet forgjengelig er heller ikke så lett å få hjelperne mine til å bygge. Men det er klart, lua er rød, den er ikke blå, så litt snill er jeg jo.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg pleier dra på sånn all inclusive-tur til Syden når julestria er over, hvor du kan spise og drikke så mye du vil. Helst uten for mange briter - de plasserer jo bare fra seg ungene sine i Bamseklubben og henter dem solbrente og fulle senere på dagen. Ja, foreldrene altså.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Selv ikke julenissen er upolitisk. Og adventskalenderen til Fremskrittspartiets Ungdom har virkelig gjort meg sint nå før jul. Jeg har tidligere uttalt meg kritisk om dette med å kaste ut folk i jula. Og å skryte av det attpåtil? Det er direkte slemt. Fremskrittspartiets Ungdom får ikke noen gaver av meg i år.

Er det noe du angrer på?

- Det er alltid noen som ikke har vært snille som likevel får presanger. Det kan gå litt fort i svingene, og mange navn er ganske like.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Helst ingen. Men kanskje en av disse som argumenterer mot formuesskatt. Så kunne han eller hun forklare meg hvorfor det er bra at han eller hun ikke bidrar til fellesskapet? Etterpå kan han eller hun stå alene der i hjørnet.

Mer fra Dagsavisen