Frank Aarebrot. FOTO: KJELL HERSKEDAL/NTB SCANPIX

- Politikere er sosialt intelligente

NAVN I NYHETENE: Han mener Høyres jobb blir å finne kompromisser.

Frank
 Aarebrot (66)

Professor ved Institutt for sammenlignende politikk, Universitetet i Bergen.

Analyserer stortings­valget

Hvordan har dette valget skilt seg fra tidligere valg?

- Det eneste nye jeg kunne registrere var forslag om offentlig-privat veifinansiering. Ellers var det mye av det samme - la pengene følge pasientene, og privatisering og alt det andre Høyre har kjørt på som var oppe både under valgkampen i 2005 og 2009. Samtidig tror jeg folks tillit til Aps gjennomføringskraft er svekket som følge av Gjørv-kommisjonens rapport. Grubbegata står som et symbol på manglende gjennomføringskraft og når de borgerlige kommer med de samme argumentene som i 2005 og 2009, om eldre som ikke har fått god behandling på et gamlehjem, eller dårlig inneklima på en skole, så biter kritikken mye bedre nå fordi Arbeiderpartiet har mistet auraen de hadde ved at de var partiet som sikret gjennomføringskraft.

Hvordan tenker du deg at forhandlingene om en regjeringsplattform skjer nå?

- Erna har gode kort på hånden for å få dannet en flertallsregjering i og med at hun nå bare trenger støtte fra ett av partiene i tillegg til Frp. Det kan bli flere forhandlingsrunder. Nå sier Venstre og KrF at de skal stå sammen, men det kan endre seg i løpet av forhandlingene.

Siv Jensen sier det skal bli tøffe tak i forhandlingene. Hva tror du vil være hennes viktigste krav for å danne regjering sammen med Høyre?

- Høyres jobb blir å finne kompromisser. Som for eksempel når det gjelder Frps forslag om lukkede asylmottak. Venstre vil motsette seg med all sin kraft at folk som ikke har gjort noe straffbart skal stenges inne. Det bryter med elementære menneskerettigheter. Frp kan modifisere sitt forslag til å si at det ikke gjelder folk som ikke har gjort noe, men asylsøkere som har begått en kriminell handling. Noe det er mulig at Venstre kan gå med på da det er vanskelig å argumentere for at utlendinger som kommer til Norge som asylanter og bryter loven skal ha mulighet til å løpe til skogs når politiet kommer. I en sånn situasjon kan Venstre skryte av at de har fått gjennomslag for menneskerettigheter, og Frp av at de har fått til lukkede asylmottak.

Tror du Erna Solberg vil nøye seg med å regjere sammen ett av de andre partiene, Venstre eller KrF, i tillegg til Frp?

- Jeg tror hun vil prøve å få med alle de fire partiene. Da får hun en veldig stabil plattform.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Bind II i Aschehougs verdenshistorie. Skrevet av professor Johan Schreiner.

Hvem var din barndomshelt?

- Villmarkshelten David Crockett.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Utskeielser blir det færre av med årene. Setter meg ned og spiller dataspill.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- At barn som har levd hele sitt liv i Norge, og som har gått på skole i Norge under norsk skoleplikt, skal bli kastet ut av landet fordi foreldrene deres har avgitt falsk forklaring for 12 år siden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- En hvilken som helst politiker, og for guds skyld ikke en næringslivsleder eller idrettsstjerne. Politikerne er faktisk ganske sosialt intelligente mennesker med et bredt interessefelt. I motsetning til næringslivsledere og idrettsfolk.

tore.letvik@dagsavisen.no