Navn i nyhetene

Pippi var barndomshelten

Den nye fagforbundslederen synes egentlig hun er ganske kjedelig.

Mette Nord (54)

Valgt til ny leder i 
Fagforbundet

Begynner i dag 
i den nye jobben.

Gratulerer som ny leder for Fagforbundet. Du tar over etter Jan Davidsen. Kan man si at du også tilhører venstresida i fagbevegelsen?

- Det er ikke noe uenighet om politikken i Fagforbundet. Hvis det er definert som venstresida, så er det nok sånn.

Hva blir din viktigste kampsak?

- Vi skal sikre medlemmenes interesser framover både med tanke på tariffoppgjør og de samfunnsendringene som er varslet av regjeringen. I statsbudsjettet legges det opp til økte forskjeller. Dette er jo det første statsbudsjettet. Det er ingen grunn til å tro at de som kommer etter vil bære preg av noe jevnere fordeling. Vi ser at det er varslet en større endring av kommunestrukturen. Dessuten vil kampen mot økt konkurranseutsetting og mer privatisering bli våre viktige kampsaker framover. Derfor er det viktig å bygge videre på den alliansebyggingen vi og frivillige organisasjoner har hatt og har. Vi må legge grunnlaget for at kommunevalget i 2015 sikrer et flertall for en annen politikk. Så i neste omgang retter vi selvfølgelig blikket mot valget i 2017 for å få til et regjeringsskifte.

Er det mye galt regjeringen kan få gjort framover, mener du?

- Allerede i dette statsbudsjettet ligger jo stykkprisfinansiering inne. Regjeringen ønsker å stimulere til økt bruk av private helseinstitusjoner. Vi ser allerede i hvilken retning det vil gå. I tillegg har vi skattelettelsene som legger opp til favorisere de rikeste. Likestillingen er truet, og maksprisen i barnehagene ryker. Mye gjøres under fanen valgfrihet. Valgfrihet, ja vel? Da kan vi lure på for hvem?

Du har bakgrunn som hjelpepleier og kommer fra Helse- og sosialforbundet, som dannet Fagforbundet sammen med Kommuneforbundet. Hva betyr din bakgrunn i den jobben du nå skal gjøre?

- Både den faglige bakgrunnen jeg har, den politiske og yrkesbakgrunnen har formet meg. Jeg tror summen av det vil være en styrke for Fagforbundet. Selv om det er 
25 år siden jeg drev praktisk helsearbeid.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Morgen i Jenin». Jeg tror jeg satt med tårer i øynene nesten hele tida.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med familie, gode venner og gode kollegaer. Og jeg kan være lykkelig når jeg trener. Enten jeg er ute eller inne og trener, ser jeg for meg vidda. Men for å kjenne på lykke, må du også ha kjent på ulykke. Alle har godt av noen ganger å ha møtt litt motvind.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi Langstrømpe.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Hvorfor skal en bruke tid til å mislike seg selv? Det er alltid noen dager en ikke liker seg selv like mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg er egentlig ganske kjedelig.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg går gjerne i tog mot forskjellssamfunn, urettferdighet og når mennesker blir krenket.

Er det noe du angrer på?

- Helt sikkert. Men hvorfor bruke ting på anger? Det er ikke så konstruktivt.

Hvem ville du helst stått fast i 
heisen med?

- Det kommer an på hvor lenge det varer. Jeg vet ikke helt.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen