Navn i nyhetene

Oslos quizmaster

Beate 
Muri (53) er lokalhistoriker, forfatter 
og journalist og skriver om Oslos byhistorie i Dagsavisen hver mandag.

Du skal skrive om byhistorie i Dagsavisen hver mandag. Hvordan ble du selv opptatt av Oslos historie?

- Det var litt tilfeldig. Jeg leste noen bøker og så gamle bilder, og dermed begynte det å krible, jeg ble interessert. Jeg er opptatt av å ta vare på historien og minnene som en gang var. Det er trist at det er så mye som er blitt borte, og at det er så mye vi ikke har tatt vare på. Sammenlignet med for eksempel København, har Oslo vært dårlig til å ta vare på sin historie. Det er mye som er rasert.

Hva er ditt favorittsted i Oslo?

- Det kommer an på hva jeg gjør. Jeg er veldig glad i Torshovdalen, det å sitte der oppe og se ut over byen, det er deilig.

Hva liker du best med Oslo?

- Det er blandingen av by, mark og sjø. Jeg liker også at den er oversiktlig. Jeg må si jeg blir mer og mer glad i byen jo mer jeg lærer om den.

Hvorfor er byhistorie så viktig?

- Det er viktig for folk å kjenne sine røtter, og fordi det er morsomt og spennende å kunne noe om det som omgir oss.

Er folk opptatt av Oslos byhistorie?

- Mitt inntrykk er at folk blir mer og mer interessert. Det er veldig stor aktivitet i historielag og på byvandringer. Folk som flytter til byen har lyst til å lære mer, det er fint å ikke bare kjenne skallet, men å vite hva det er som ligger bak.

Hvor i Oslo er du fra selv?

- Jeg kommer fra Årvoll, men nå bor jeg på Grünerløkka. Eller, det er mange meninger om hva det egentlig heter, det er i grenselandet mellom Grünerløkka, Torshov og Dælenenga et sted. Jeg kaller det Grünerløkka.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Boka som har betydd mest når det gjelder interessen for oslohistorie er «Ta vare på Oslo» fra 1979, skrevet av Truls Aslaksby og Morten Krogstad. Jeg fant den i bokhylla til en fyr jeg blei med hjem i 1985. Det avgjorde saken, det blei oss.

Hva gjør deg lykkelig?

- Sol og sommer. Det å være sammen med gode venner, og en god samtale med folk som står meg nær. Jeg blir også lykkelig av Osloquizen, sjøl om jeg altfor ofte blir frustrert over ikke å huske ting jeg vet at jeg burde huske.

Hvem var din barndomshelt?

- He he, det er litt flaut, da. Det var Davy Jones i bandet The Monkeys. Vi var flere venninner som var forelsket i ham. Sammen lekte vi bandet og liksom-spilte på badmintonracketer.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da drikker jeg vin med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

- For et fritt Palestina, blant annet. Jeg kan gå for mye annet, men det er det ferskeste jeg har gjort, jeg gikk i sommer.

Er det noe du angrer på?

- Ja, det er masse. Men jeg prøver å la være. Jeg forsøker å kvitte meg med apekattene og tilgi meg sjøl.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg kunne tenke meg å stå fast i heisen med osloquizlaget vårt, «2. laget», samt ressursbenken vår og noe godt å spise og drikke. Det bør nok være en stor heis.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen