Navn i nyhetene

- Oslo må være miljøforbilde

Abdullah Alsabeehg (27), bystyrerepresentant for Oslo Ap, vil ha mer sykkelvei i Oslo.

Skal vi nå målet om å doble antall syklister her i byen, må sykkelveinettet økes med 600 kilometer. Du mener dette vil ta 400 år med dagens tempo, og er åpenbart ikke imponert over byrådets sykkelsatsing?

- Jeg er for høye ambisjoner og for å sette seg skyhøye mål. Men det jeg er enda mer opptatt av er gjennomføring og handling. Og at Oslos befolkning ser at sykkelveier faktisk blir bygd. Med dagens tempo vil det ta 400 år å nå målet, med tanke på at det er bygget 1,5 kilometer sykkelvei i snitt de siste årene i Oslo.

Du er fraksjonsleder for Ap i miljø- og samferdselskomiteen og har markert deg i flere miljøsaker. Hvorfor er dette temaet så viktig i Oslo?

- Menneskeskapte klimaendringer er vårt tids største utfordring, Jeg mener Oslo må gå foran som landets hovedstad og vise at vi er miljøhovedstaden i Europa. Vi må bygge flere sykkelveier, satse på solceller, sette opp flere ladestasjoner og satse på kollektivtrafikken. Det er viktig at Oslo går foran som et godt eksempel for resten av landet. Det er mye bra som skjer med kollektivtilbudet i Oslo. Det er styrket de siste årene, men vi er ikke i mål. Tilbudet må styrkes ytterligere, og det må bygges flere T-banelinjer i Oslo. Og flere sykkelveier, og vi må satse på solceller i Oslo. Bystyret har nå vedtatt at vi skal etablere en støtteordning til solcelleinstallasjoner på tak via klima og energifondet.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Det er ikke en bok, men en rekke historiebøker som har betydd mye for meg. Jeg liker å lese historie enten det er norsk, europeisk eller verdenshistorie. Det er viktig å kunne historien for å forstå nåtiden.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å være med familie og venner. Jeg er storebror for seks søsken, det er alltid en glede å være med dem og finne på ting sammen,

Hvem var din barndomshelt?

- Min bestefar. Han deltok i valget i Bahrain i ung alder under vanskelige forhold og er fortsatt politisk aktiv.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg tor at jeg kan få tid til alt. Men oppdager fort at det ikke går, jeg får ikke tid til alt. Om jeg får en fritime, tror jeg at jeg kan fullføre ti oppgaver i løpet av den timen. Det er ikke alltid det går.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det kan være litt forskjellig. Kanskje Playstation-kveld med gutta, å spille FIFA er bra.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg vil gå i tog for demokrati og rettferdighet i Bahrain, det stedet jeg opprinnelig er fra. Der er det mye urettferdighet. Jeg vil gå i tog for å fortelle verden om den urettferdigheten som er i landet.

Er det noe du angrer på?

- Ikke som jeg kommer på nå. Jeg er litt som en sprettball, jeg faller, men spretter opp og kommer meg videre.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jens Stoltenberg. Han har betydd mye for meg som ung politiker. Jeg har lært mye av å følge med på ham, på hans taler og retorikk. Han er en så travel mann at jeg tror eneste muligheten jeg vil få til å takke ham, er å stå fast i heisen med ham. Jeg kommer til å savne ham i norsk politikk.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen