Politikk

Om sjokomoms og mediemoms

Svein 
Harberg (56) er leder for kulturkomiteen på Stortinget og applauderer et mulig mediemomsforlik.

Regjeringen og mediebransjen forhandler om hvilket nivå momsen for aviser bør ligge for at bransjen skal overleve. Du sier til Klassekampen at et forlik med åtte prosent moms på digitale medier og en overgangsordning for papirmediene, slik at de går fra null til åtte prosent på fem år, er et godt utgangspunkt. Hvorfor?

- For meg er det regnestykket enkelt. Digitale medier får redusert sin moms, 
og alle jeg har snakket med av papirmedier har vært opptatt av at dersom vi innfører flat lavmoms så er det viktig at det blir en overgangstid for at de skal kunne fullføre den digitale omstillingen.

Du har i tidligere medieoppslag ikke utelukket nullmoms, selv om regjeringen har vært tydelig på at de ønsker flat moms på åtte for papir- og digitalaviser. Hvorfor?

- Det er lavmoms vi har gått for, så jeg ble nok ikke helt riktig sitert i Klassekampen. Men det jeg sa var at jeg har stor sans for prisnipppet om ikke å legge avgift på det frie ord. Det er et prinsipp som sans for, og det er en helt relevant del av debatten.

Hva tenker du om eventuelt å fryse pressestøtten i en overgangsperiode?

- Jeg synes det er kurant at man ser moms og pressestøtte i sammenheng, og det er viktig å skape forutsigbarhet. Men når det er sagt synes jeg ikke pressestøtten treffer så godt i dag. Jeg er ikke sikker på om opplagstall skal være tellekanten. Kanskje hadde det vært spennende å målrette den mer mot nyskaping?

Du er i samme parti som kulturminister Thorhild Widvey. I hvilken grad føler du deg fri til eventuelt å kunne uttale deg på tvers av det regjeringen mener?

- Det vi snakker om nå er elementer i debatten og hva en har sansen for. Så jobber vi internt med hva vi kan få til.

Det er høy temperatur rundt kulturministeren om dagen, særlig innen filmpolitikken. Hva tenker du om dette?

- Det er gøy! Jeg er glad for at kulturpolitikk har blitt en het sak. Medie- og filmbransjen utfordres av nye løsninger og bortfall av inntekter. Snart skal vi komme med en filmmelding, og da må det komme en debatt og innspill underveis.

Hvis du var kulturminister for én dag og skulle valgt ett område der du ville gjort endringer: Hva ville det vært?

- Jeg hadde nok trengt mer enn én dag, men jeg tror det viktigste i kulturpolitikken er å finne nøkkelen som utløser at flere med glede bidrar til at vi har et rikt kulturliv. At folk er villig til å betale for kultur, og at de som ønsker det støtter det, både bedrifter og enkeltpersoner. Det handler om å skape en kultur for å støtte kultur, for eksempel gjennom 
skatteinsentiver.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er når jeg ser at familien min har det godt, og når barna koser seg og smiler.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde noen helter fra andre land der man ble forfulgt, og som sto opp mot det. Disse gjorde at jeg også engasjerte meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Haha. Jeg må innrømme at jeg slår meg løs hvis jeg kjøper en god bunt med sjokolade og is, som jeg skal kose meg med selv.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det må være noe som handler om urett mot barn og unge. Jeg har gått lite i tog, men gikk blant annet for å beholde barneavdelingen ved Sørlandet sykehus i Arendal.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det hadde jo vært veldig OK å få litt god til sammen med Erna så jeg kunne luftet viktig politikk blant det jeg driver med både innen kultur og barnevern.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen