Navn i nyhetene

Ola Lunde har dekket skiskyting for NRK i hvert eneste VM og OL siden 2000

Og «Nuller-Ola» Lunde er klar for flere norske VM-medaljer.

Hvem: Ola Lunde (61)

Hva: Ekspertkommentator i skiskyting for NRK.

Hvorfor: Klar for årets VM i Østersund.

Etter en lang vinter med en rekke mesterskap, avsluttes VM-sesongen med VM i skiskyting som starter i dag. Blir det et norsk gullrush her også?

– Ut ifra det vi har sett tidligere i vinter, ser det bra ut på herresiden. Av 18 renn har Johannes Thingnes Bø vunnet 12, og Vetle Sjåstad Christiansen ett. Jeg tror nok Johannes blir den store i dette VM. Han er i en egen liga, og er den klart beste langrennsløperen. Jeg er også spent på Martin Fourcade, som ikke har vært i superform denne sesongen. Russeren Alexander Loginov, som er nummer to i verdenscupen bak Thingnes Bø, kan også gå til topps. På damesiden er Marte Olsbu Røiseland vår klart beste, men også Tiril Eckhoff har vunnet i år. Ingrid Landmark Tandrevold kan også gjøre det bra. Det er stor bredde i toppen internasjonalt, og Norge vil neppe gjøre rent bord, som de omtrent gjorde i VM på ski.

Hvor mange mesterskap har du dekket for NRK?

– Jeg har dekket alle VM og OL for NRK siden 2000, og VM er det hvert eneste år. I tillegg har jeg vært på alle verdenscuprenn. Jeg synes det er spennende å få være så nært på utviklingen av en idrett jeg har fulgt i mange år.

Blir du aldri lei av si «midt i», «kanttreff høger», «høg treff», eller «grov bom, oppe venstre»?

– Det kan jeg kanskje bli. Men det er spennende å følge skyteserien, særlig når det blir noen kanttreff, som enten går inn eller blir bom. Hvor mange skudd jeg har fulgt har jeg ingen anelse om. Jeg følger også mye med på utøvere som jeg ikke kommenterer. Jeg bruker kikkert, står på en hjemmesnekret trekasse, og ser det samme bildet fra skivene som det dere TV-seere gjør. Jeg har sikkert gjort noen tabber, og sett på feil skive under kommenteringen en gang iblant.

Du har opplevd en rekke norske triumfer. Hva er høydepunktene?

– For meg var OL i 2002 et fantastisk OL. Da var jeg trener for Ole Einar Bjørndalen, samtidig som jeg kommenterte for NRK. Det har vært utrolig mange høydepunkter opp gjennom årene. Det jeg ofte husker best er da kommende stjerner tok sin første seier i verdenscupen. Som da Vetle Sjåstad Christiansen endelig vant i år, etter å ha vært med i mange år.

Da du var aktiv ble du ofte kalt «nuller-Ola» fordi du var så god til å skyte. Hvordan er skyteferdighetene nå?

– Jeg konkurrerer ikke lenger, men skyter litt .22 kaliber innendørs for å holde meg oppdatert, og for å sjekke at det jeg mener er riktig stemmer. Jeg er litt med i Snow Team Trysil som trener, og det er moro å kunne bidra med det grunnleggende for unge utøvere.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er nesten helt umulig å svare på. Jeg er glad i å lese krim, men har ingen favorittbok som har betydd mye. «Snømannen» av Jo Nesbø var ganske rå. Den er fantastisk bra skrevet.

Hva gjør deg lykkelig?

– At det er bra med familien og alle rundt meg. Det er det viktigste. Vi har leilighet i Spania, hvor vi trives veldig godt. Men det er bare en materiell ting.

Hvem var din barndomshelt?

– Må si at jeg så veldig opp til Gjermund Eggen. Jeg var til stede da han ble verdensmester i Oslo i 1966.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kan være at jeg er lite tålmodig. Når jeg setter i gang med noe, skulle jeg helst ha vært ferdig i går. Særlig om våren har jeg masse prosjekter på gang, og da blir det bare stress. Jeg fullfører dem, men jeg må lære at det ikke nødvendigvis bør gå så kjapt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det må i tilfelle være når jeg er i Spania, og tar noen gin & tonic på terrassen og slapper av. Det passer fint der nede, men drikker det aldri hjemme.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg kan gjerne gå i tog for at alle barn skal ha det bra. Også for at de eldre skal ha et godt liv der de er.

Er det noe du angrer på?

– Jeg kunne sikkert vært mer hjemme da barna var små. Det er en tid jeg aldri får igjen. Da ungene var åtte og elleve år var jeg trener, og hadde 230 reisedøgn i året. Nå ligger det på bare 100.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Nå ble det litt vanskelig. Jo, John F. Kennedy. Jeg vokste opp på den tida han ble skutt, og har et lite forhold til det. Jeg tror han kunne vært en interessant person å snakke med.

Mer fra Dagsavisen