Navn i nyhetene

Norske juletrær forsvinner

Jan-Ole Skage er juletreforsker. Det produseres stadig færre norske juletrær.

Vi pynter juletrær for harde livet i disse dager. Men den norske grana trues fra alle kanter, hva skjer?

- Vi klarer ikke å produsere nok juletrær selv. Importen av utenlandske juletrær har økt de fire siste årene. I 2009 eksporterte vi 94.000 norske juletrær, mens vi i fjor kun sendte ut 1.000 norske juletrær til Tyskland. Denne eksporten utgjør nå bare småpenger, mens vi i 2009 eksporterte for rundt 8-10 millioner norske kroner. I fjor importerte vi 328.000 utenlandske juletrær. Men mitt inntrykk er at folk fortsatt vil ha norske juletrær, og spør også etter kortreiste juletrær.

Men hvorfor klarer vi ikke å produsere nok norske juletrær?

- En stund var det mange norske juletreprodusenter, vi var vel oppe i 1.200 på 90-tallet. I dag har vi bare rundt 400 store og seriøse. De som lever i klimasonen som passer for norsk produksjon av juletrær, har god tilgang på andre godt betalte jobber. Det er rett og slett konkurranse om arbeidskraften på Sørlandet og vestlandet. Men for dem som lykkes, gir juletreproduksjon en god avkastning, Men det er mye jobb. Folk vil ha trærne symmetriske og tette, da må trærne justeres hele tida, som å knipe skudd. Det er i tillegg gjødsling og luking av ugress, og man skal holde rådyr og hjort unna. Fra våren og fram til trærne hogges og selges, er det mye jobb.

Hvorfor vil noen ha gran mens andre vil ha edelgran?

- Det har med tradisjon å gjøre, mange er vant med norsk gran og det er det de fortsatt vil ha. De yngre vil gjerne ha edelgran, denne anses som en eksklusiv og dyrere vare. De yngre er opptatt av holdbarhet, symmetri og farge, og glans. Men glansen er det mulig å få til på vanlig gran også. Og noen er så tradisjonelle at de fortsatt vil ha furu, men de er vanskelige å få tak i.

Plasttrær blir mer og mer populære. Tror du de vil overta markedet helt?

- Jeg tror aldri dette vil erstatte ferske trær. Mange butikkeiere og sentre kjøper plasstrær som kan holde seg i ukevis, og det har jeg forståelse for. Men det ligger mange kasserte plasttrær på gjenbruksstasjonene rundt omkring. Mange hevder det er miljøvennlig å kjøpe plasttrær. Men forskere mener et plasttre må brukes i over 20 år om det skal bli miljøvennlig, fordi det er så ressurskrevende å lage dem, og deretter frakte dem fra Kina til Norge.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser faglitteratur hele tida, så når jeg skal slappe av, leser jeg helst enkle blader og magasiner.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det må være å vite at barna har det bra. At det går rett vei med dem som vokser til.

Hvem var din barndomshelt?

- Falk, Sølvpilen og Månestråle. Jeg elsket den serien.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Er vel kanskje litt for kontrollerende, man blir gjerne det når man driver med forskning. Men så blir jeg det i privatlivet også.

Hva gjør du når du skeier ut?

- En god konjakk etter en fjelltur. For kosen sin del.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Den siste tidas utsendelse av asylbarna. Vi sender ut altfor mange barn som har vært her i landet hele sitt liv.

Er det noe du angrer på?

- Jeg skulle gjerne ha reist mer med familien. Det blir mye jobbreising, men jeg savner flere storbyturer med familien. Jeg har jo fortsatt muligheten.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Kunne tenkt meg å stå der med den forrige statsministeren vår, Jens Stoltenberg. Det hadde vært fint å ha en lengre samtale med ham.

Mer fra Dagsavisen