Ski

Norge kan vinne

Clas brede Bråthen (46) er sportssjef for det norske hopplandslaget. Hoppuka er i gang.

 

Kan vi vinne hoppuka?

- Ja, det kan vi. Vi er nok ikke favoritter, men vi kan definitivt vinne. Jeg vil mene at våre sjanser er omtrent like store som Østerrike sine. Og så mener jeg at Peter Prevc er den største favoritten.

Hva betyr en seier i nyttårshopprennet?

- Det er klart at om det er ett skirenn du skal vinne, utover OL eller VM, er det rennet i Garmisch-Partenkirchen. Det er mange grunner til det. Det er en tradisjonsrik arena med et fantastisk publikum, men mest av alt er det rennet med desidert flest TV-seere.

Hva da med Holmenkollen?

- Holmenkollen er nok foreløpig på en god andreplass, så får vi gjøre det vi kan for å vinne tilbake hegemoniet.

Det har vært litt snakk om at interessen for hopp er dalende.

- Nei. Det blir jo litt komisk å høre om dalende hoppinteresse når du ser TV-tall og opplever stemningen og publikummet her nede. Så kan det være at vi har en utfordring i hoppsportens hjemland, men det er vanskelig å argumentere for en dalende hoppinteresse når du ser TV- og publikumstall.

Hva synes du om kritikken fra enkelte om at hoppsporten er blitt for komplisert for publikum?

- Mye av det her handler om å skape spenning. Det er ikke uforståelig på noen måte. Det finnes ikke en utøver, trener, leder eller hoppentusiast som mener at utviklingen har gått i feil retning. Der hvor vi har den største utfordringen er å bidra til at TV-publikummet forstår dette enda bedre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg må få si at jeg har hatt stor nytte og glede av Eggens «Godfoten». Men jeg må ikke glemme «Anarchy in Åmot» av Sturle Brustad. Det er en slags «Beatles-lignende» skildring av oppvekst på 70-tallet i Åmot i Modum. Tidenes norske bok.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg blir veldig glad om jeg får bidra til at andre folk rundt meg får en bedre dag. Og mest av alt de i nærmeste familie.

Hvem var din barndomshelt?

- Roger Ruud

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Det jeg misliker mest er at jeg nesten aldri klarer å være fornøyd med meg selv.

Med den innstillingen så går jo ikke det.

- Ha, nei det er oppskriften på en ond sirkel.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Egentlig, så føler jeg at, i forhold til et normalt liv da, så skeier jeg ut mye fordi jeg er mye borte fra mine nærmeste - om det å skeie ut er å ta seg friheter. Jeg er heldig som får lov til å leve ut en drøm og kunne forsørge familien samtidig. Sånn at jeg har gode argumenter for å drive med det.

Ja, det er kanskje lettere å argumentere med «vi må ha mat på bordet» enn «jeg skal på tur med gutta»?

- Ja. Men det er en god sirkel.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg synes fortsatt det er for stor ubalanse mellom fattig og rik. Vi må utjevne forskjellene og dele på godene både hjemme i Norge og ute i verden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg tror ikke jeg kan komme godt ut av det uten å svare kona, men om du sier at jeg ikke kan svare det, så vil jeg stå i heisen med Malala.

Intervjuet ble foretatt før det tredje rennet i Hoppuka søndag. (journ. anm.)

Mer fra Dagsavisen