Navnet er Meum, Rolf Meum

– Jeg begynte å lære å fly da jeg var 12 år, av faren min. 14 år gammel fløy jeg alene i seilfly over Notodden. Det var helt fantastisk å fly alene rundt

Rolf Meum (60)

007-stuntmann, pilot, oppvisningflyver og flyinstruktør.

Få nordmenn har satt preg på James Bond-sagaen. Men du gjorde det da du var stuntpilot for 007 i «Tomorrow never dies». Hva husker du best fra din tid på Bond-filmsettet?

– Det var et fantastisk arbeidsmiljø. Mange interessante regissører, filmfotografer og skuespillere. Alle profesjonelle til fingerspissene. Det er veldig gøy å jobbe i et miljø hvor alle vet hva de skal gjøre. Og det var fint å se den enorme innsatsen som ble lagt inn.

Hvilken James Bond-film er din favoritt?

– «Live and Let Die», med Roger Moore som James Bond.

Er han din favoritt-Bond?

– Ja, det har jo vært flere, men han er min favoritt. Han brakte en del humor.

Du lærte å fly som 15-åring?

– Ikke helt. Jeg begynte å lære å fly da jeg var 12 år, av faren min. 14 år gammel fløy jeg alene i seilfly over Notodden. Det var helt fantastisk å fly alene rundt. Så tok jeg flysertifikat 18 år gammel, og begynte i Luftforsvaret. Jeg gikk Luftforsvarets flyskole og hadde flytrening på Værnes og Phoenix i USA.

Kult! Var det stor forskjell på flymiljøet i USA versus Norge?

– Den gangen var alt nytt for oss. Men det er et veldig profesjonelt militært miljø. Fag hele tida, og mange eksamener. Der nyttet det ikke å ta store friperioder.

Og siden har du loggført ganske mange flytimer?

– Ikke unormalt mye. Nå er det vel i overkant av 13.000 timer.

Er det noen flyturer du husker spesielt godt?

– Etter hvert blir det mange man husker spesielt godt. Både fra tida som jagerflyger og trafikkflyger og fra filmindustrien. Det er alltid ting som skjer, det gjør jo hverdagen interessant.

Noen spesifikke hendelser?

– Alt fra motorstopp til nødlanding i jagerfly, til syke passasjerer i trafikkfly. Alle har sine utfordringer og alle har gått bra. Det må man være fornøyd med.

Du er vel også en av ganske få nordmenn som har flydd det notoriske Spitfire-jagerflyet. Hvordan er det?

– Jeg fløy ett senest sist helg i England. Et fly som skjøt ned sju tyske fly. Det er en kombinasjon av det mekaniske, lukten av olje, hvordan flyet våkner til liv når du starter motoren og akselerasjonen, som gjør totalopplevelse ganske stor. Hvis man tenker på at dette var et av våpnene som var mest utslagsgivende under andre verdenskrig, gir det en spesiell følelse. Det var det ypperste som fantes. Over 70 år etter, er det fortsatt ypperst i sin klasse.

Hva tenker du om flyskam-debatten?

– Den finnes ikke i mitt hode. En kan like gjerne si politikerskam. Eller miljøskam. Flyskam er bare et påfunn for å ha noe å skrive om. Det som virkelig er problemer, skrives ikke om. Som plateforskyving.

Plateforskyving?

– Tektonisk plateskyving i Stillehavet som skaper hevning av vannlinjen. Det er store krefter som flytter platene i jorden. Da blir det å fly til Syden en gang i året, umålbart.

Hvem er din barndomshelt?

– Førstemann til månen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å ha det bra. Gjøre ting jeg liker å gjøre. Ta vare på dyrene mine. Nyte livet. Eller å være på skytebanen og skyte pistol. Det er også gøy.

Hva slags dyr?

– Katter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Dyremishold. Troféjakt.

Er det noe du angrer på?

– Nei, egentlig ikke.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje en eller annen politiker som man kan fortelle akkurat hvor skapet skal stå. Det er mange som ikke setter Norge fremfor egen vinning.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!