Innenriks

Når punktlighetsmålet i år

Hun lover at de lange stengningene av Oslo S er over når denne sommeren er over.

Elisabeth Enger (53)

Jernbanedirektør

Nok en gang blir Oslo S stengt i flere uker for oppgradering. Blir dere aldri ferdige?

- De lange stengningene av Oslo S er over med denne. Men hele jobben er ikke gjort. Vi jobber om nettene og må ta noen helger til hjelp. På andre strekninger kan det også bli aktuelt med noen lengre stengninger i årene framover.

Hva er det viktigste som skal gjøres i sommer?

- Det er en lang liste med over 2.000 store og små tiltak. Blant annet skal vi skifte kontaktledning på sju av sporene på Oslo S og vi skal skifte 24 sporveksler, to sporkryss og to kilometer spor. Vi skal også bytte ut den store informasjonstavla på Oslo S.

Når dere en gang blir ferdige, hvordan vil hverdagen da arte seg for togpendlere og andre togreisende?

- Da skal du sjelden høre at feil ved skinner, sporveksler, signaler eller kontaktledninger er årsak til togforsinkelser.

De siste ukene har punktligheten vært nede på 82 prosent for lokaltogene i Osloområdet, mens målet er at 90 prosent av alle tog skal være punktlige. Våger du å gjette på hva punktligheten vil være ved årets utløp?

- Når vi ser alle persontog i Norge under ett, ligger vi i år over målsettingen på 90 prosent, og vi ser det som realistisk å nå målet for året som helhet. Det gjelder også for lokaltogene i Oslo.

Du har vært jernbanedirektør i fire år nå. Hvordan vil du oppsummere disse årene?

- Jeg har ikke angret en dag! Vi er inne i en fantastisk tid for jernbanen, og jeg har fått være med på å legge grunnlaget for en viktig politisk debatt om hvilken rolle jernbanen skal spille i Norge framover og hvilken standard den skal ha. Samtidig har vi fått muligheten til en skikkelig oppussing, bevilgningene har økt betydelig og vi ser resultatene i form av bedre punktlighet.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jeg har alltid likt å lese. Ikke så lett å peke på en enkelt bok, mer det at bøker betyr mye, både som avkobling og underholdning, og for å få ny innsikt og lærdom.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å se utover sjøen fra båten om sommeren, eller å roe seg foran peisvarmen om vinteren, la tankene fly eller lese en god bok. Det er lykkelige stunder.

Hvem var din barndomshelt?

- Nancy Drew, Frøken Detektiv!

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg setter av for lite tid til sosialt liv og opplevelser utenom jobb. Jernbanen er jo morsom å jobbe med, og utfordringene er så store at det er lett å bli slukt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Lar meg friste av deilig mat, eller kjøper klær jeg kanskje kunne klart meg uten.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Du finner ikke meg i et demonstrasjonstog. Jeg jobber heller for det jeg brenner for på andre måter.

Er det noe du angrer på?

- Jeg bruker ikke mye krefter på å angre, heller på å lære av ting jeg har gjort eller avgjørelser jeg har tatt som ikke har vært særlig kloke. De finnes...

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jeg prøver å gå mest mulig i trapper.

Mer fra Dagsavisen