Nå skal vi færra til Færøyene

NAVN I NYHETENE: Marius Skjelbæk sa en gang at Jürgen Klopp er oppskrytt. Nå får vi håpe han ikke sier noe liknende om en topptrener i den færøyske ligaen.

HVEM: Marius Skjelbæk (29)

HVA: Fotballkommentator i TV 2

HVORFOR: I dag starter kanalen sin storsatsing på, av alle ting, færøysk fotball.

 

Ja, i dag begynner fotballen igjen! Gleder du deg?

– Ja. Fantastisk, må jeg bare si. Alle forstår jo at Færøyene ikke er Premier League eller La Liga eller for den saks skyld Eliteserien. De er ikke verdens beste liga, men akkurat nå er de verdens eneste liga, nesten.

Ja, hvordan er den færøyske ligaen?

– Den er hardtarbeidende, tøff, med innslag av både eksotiske utlendinger og lojale færøyinger. De er jo en liga hvor millionene ikke rår, men fotballen står veldig sterkt. Du spiller for byen din, for bydelen din, og du spiller kanskje mer for ære enn for penger. Du veit, nesten alle spillerne jobber som fiskere eller snekkere.

LES OGSÅ: Vålerengas «Moa 2»

Det er fint med fotballkvalitet, men det er jo ikke det som betyr noe her i livet.

– Nei. Når du ser et tredjedivisjonsoppgjør mellom to bygder i Rogaland, eller en semifinale i Champions League, så betyr jo fotballen like mye. Det er jo ikke arenaen eller rammen som betyr noe.

Nettopp!

– Det betyr like mye for Egersund å slå Bryne som det gjør for Liverpool å slå Manchester United.

Eller for Klaksvík å slå G35?

– B36! Ja, det vil jo være en kjempestart. Hovedstaden mot den nest største byen. Klaksvík blir beskyldt for å være kjøpeklubben også.

Hva betyr det egentlig å være «kjøpeklubb» på Færøyene?

– Det betyr at man kan hente landslagsstopperen til Færøyene, som spilte i HamKam i fjor. Og de kan lønne de litt mer enn de andre.

Men det er ikke Dubai, dette?

– Men færøyenes Manchester City.

Er det noen klubber vi bør være ekstra oppmerksomme på?

– Nå har du hele koldtbordet foran deg. Hvis du liker rike onkler, velg Klaksvík. Hvis du liker det sjarmerende utenbys fra, velg NSÍ Runavík, der spissen Klæmint Olsen er født med klumpfot, men likevel skårer mål på bestilling. Liker du tradisjon, gå for HB Tórshavn. Er du fra Lillestrøm ville jeg vel gått for Fuglafjørður.

LES OGSÅ: Nå går det oppover for Oppsal-gutten Håvard Nielsen etter et par tunge år

Nå åpner snart Bundesliga og andre store. Hva gjør TV 2 med Færøyene da?

– Vi har kjøpt de tolv-fjorten første rundene, og kommer kommer definitivt til å sende dem. Det er ikke bare en elsker vi treffer på sydentur, som vi bare kan glemme, dette.

Men neste sesong? Tenk om vi blir forelska i disse skjeggete gubbene?

– Ingenting ville vært vakrere enn det. Men jeg tror ikke noen på Færøyene tror at dette skal være eldorado når de store ligaene i europa åpner. Men hvis du nå engasjerer deg, og blir Klaksvík-fan, så gir du vel ikke opp det med en gang?

Niks. Men nå, faste spørsmål! Hvem var din barndomshelt?

– Eric Cantona og Vegard Skogheim.

Det var litt digg da Cantona sparka han rasisten på tribunen? Sjøl om vi fordømmer vold?

– I hvert fall er ikke det feilfrie veldig appellerende. Vi liker mennesker som har noe menneskelig faenskap i seg. Det må være uperfekt.

Hva misliker du ved deg selv?

– At jeg er en elendig handyman. Hvis jeg skal ordne Get-boksen eller PC-en, så er mitt eneste triks å skru den av og på. Det er ganske usexy.

Det går bra. Mannsrollen er i endring!

– Heldigvis, jeg er den myke mann.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot at vi sender barn som er vokst opp i Norge til krigsherjede land, fordi det er en eller annen ting som skulle tilsi at «glem ikke at dere ikke er norske». Det synes jeg er det mest provoserende med den norske rettsstaten.

Hva angrer du mest på?

– Oj, det var vanskelig. Jeg vet ikke. Men jeg husker en gang jeg sa på TV at Liverpool-treneren, Jürgen Klopp, var oppskrytt. Jeg prøvde å si det med litt ironisk tone, men den vil nok hefte med meg, ja.

Apropos partisk kommentering: Hva er ditt lag på Færøyene?

– NSÍ Runavík. Jeg har fått litt kjærlighet for han spissen med klumpfot.

Hvem ville du helst vært isolert med?

– Carmen Electra eller Barack Obama. Jeg skulle gjerne fått høre hva Obama mener skjer med USA. De har jo trukket tidenes Monopol-kort: Rykk tilbake til start.

LES OGSÅ: 15 litt interessante ting om Oslo i 2019