Navn i nyhetene

Musefest gir musepest

Mus i hus? Dette må du passe på, mener museeksperten.

Hvem: Hannah Joan Jørgensen (46)

Hva: Fagansvarlig for smådyr og zoonotiske sykdommer (altså sånne som smitter mellom dyr og mennesker) ved Veterinærinstituttet.

Hvorfor: Det er museår. Hva gjør vi med det?

Yo! Det er visst museår i år! Bør vi være redde?

– Nei, jeg synes ikke det. Musa er en uskyldig skapning. Men får man dem inn, så skal man følge noen hygieneprinsipper. Når man håndterer avfallet de legger fra seg.

Leste du denne? Kan man spise karpe med herpes?

Hvorfor det, egentlig?

– Mus er jo ikke farlige, men de kan føre med seg smitte som mennesker kan bli syke av. Folk smittes sannsynligvis gjerne ved at de puster inn støv fra museavføring. Det anbefales derfor at man bruker en fuktig klut når man rengjør etter musefesten, for å hindre at støv virvles opp og innåndes.

Smittes? Av hva da, egentlig?

– Av noe som heter Hantavirus. Det kan smitte fra mus til mennesker og gi oss sykdom. Det varierer litt fra år til år, men mellom 10 og 40 personer blir gjerne smittet årlig, ifølge Folkehelseinstituttet

Les denne: Kan man spise glassmanet?

Hva kan man få?

– En virussykdom, som kan gi influensaaktige symptomer og nyresykdom.

Uæ! Det minner meg om noe ... Hva heter sjukdommen?

– Nephropathia epidemica. Men vi kaller det for musepest.

Det høres skummelt ut. Hva bør vi gjøre for å kvitte oss med musene?

– Det kan brukes feller, gift, gasser, åte uten gift, samt skremsler ved hjelp av lukt eller lyd. Men mange av metodene som brukes er forbundet med dårlig dyrevelferd. Slagfeller skal være best, men de kan påføre dyret skade i stedet for bevissthetstap og død. Pass i hvert fall på at du bruker en god felle, og sjekk den hyppig for å fjerne døde mus, samt avlive dyr som eventuelt ikke er døde. Men for framtida: Tett igjen, så musene ikke kommer inn.

Er det noe annet farlig med mus? Kan de angripe eller noe?

– Nei, det er sjelden et problem. Men man bør helst unngå å plukke opp levende mus. Eller ta på død mus. Generelt, finner man et dyrekadaver, så bruker man hansker når man håndterer det.

Låter som en grei huskeregel. Er det noe annet fælt vi får fra mus?

– Nei, men gnagerpopulasjonen ute i naturen kan påvirke forekomsten av borrelia hos flått. Vi får smitten fra flått, men gnagere og andre dyr kan smitte flåtten.

Skjønner. Nå, noen faste spørsmål: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– The god of small things, av Arundhati Roy.

Små ting! Ikke mus, vel?

– Nei, det var vel mer om pickles-laging. Det er en nær historie om en familie i India. Jeg leste den etter at jeg hadde vært der.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å plutselig komme over en hel haug med kantarell i skogen.

Sjøl finner jeg dem aldri.

– Å gå ute med hundene i skogen, når båndtvangen er opphørt på en fin høstdag. Og når man da går rett på et digert bed av kantarell. Det er lykke, altså.

Hvem var din barndomshelt?

– Jahn Teigen.

Haha, alle barns helt!

– Det var vel fordi jeg synes synd på han, da han fikk null poeng i Grand Prix. Jeg fikk veldig medlidenhet, men han sto like rakrygget. Det står det respekt av.

Var du sympatifan?

– Ja, det var nok litt det. Jeg synes det var så grusomt brutalt. Nul points. Fra alle land!

Er det noe du angrer på?

– Jeg har angret på en del ganger jeg har snakket med journalister. En gang spurte en journalist meg om matforgiftning fra upasteuriserte melkeprodukter. Jeg prøvde å avdramatisere det, og si at det kan gi matforgiftning, men at det ikke er et kjempestort problem i Norge. Men jeg sa også at man ikke skal kimse av det. Og så ble det overskriften. Det angret jeg på. Jeg har blitt veldig god på å kreve sitatsjekk.

Du er litt nervøs nå, for om jeg skal skrive noe idiotisk om musepest?

– Ja, det skal jo gjerne være litt svart-hvitt. Og litt stort. Da blir sakene blåst opp av og til, og nyansene kan bli borte.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tedros Adhanom Ghebreyesus, lederen i Verdens helseorganisasjon. Han står midt i det, og akkurat nå synes jeg han gjør en fantastisk jobb.

Mer fra Dagsavisen