Navn i nyhetene

Møter seg selv i døren

Hulda Gunnlaugsdottir (57) er sykepleier og ny direktør for eldreomsorg i Norlandia Care Group fra 17. august.

Du går over i ny jobb. Hva blir dine primæroppgaver?

– Jeg går inn i en nyopprettet direktørstilling, innen eldreomsorgen. Her i Norge er det første gang jeg har en jobb innenfor dette området. men jeg var sjefsykepleier hjemme på Island innen pleie og rehabilitering. Der var eldreomsorg en av oppgavene.

Du går nå over i et privat helseforetak. Burde ikke helse være en statlig oppgave?

– Jeg ser at en privat virksomhet er et godt supplement. Helse er et statlig og kommunalt men det viser seg at innenfor spesialist- og primærhelsetjenesten, er det behov for private.

Du har tidligere blant annet vært direktør både ved Aker og Ahus. Hva tar du med deg fra de jobbene til den nye?

– Jeg har en god erfaring fra sykehus, og den erfaringen jeg tar med meg er offentlig virksomhet og samhandling mellom kommune og stat. Jeg møter meg selv positivt i døren når det gjelder samhandlingsformen.

Det var mye «støy» rundt din avskjed på Ahus. Er du en krevende sjef?

– Jeg vil ikke si at jeg er en krevende sjef, men jeg ønsker resultater ut ifra den bestillingen som kommer fra mine overordnende. Det har jeg gjort i tidligere stillinger og vil også gjøre i den nye.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Nå spør du vanskelig. Det er så mange bøker, og jeg leser så mye. Både skjønnlitteratur og krim. Den siste boken jeg leste var Arne Næss’ sin bok om livsfilosofi, som handler om følelser og fornuft.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være sammen med familie venner. Og være i fysisk aktivitet.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde hverdagshelter og det var mine foreldre. Og jeg har alltid sett opp til Islands tidligere president, Vigdís Finnbogadóttir. Hun er et godt kvinneforbilde.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være utålmodig, og veldig utholdende. Jeg gir meg ikke lett. Det kan være positivt i noen tilfeller, i andre ikke. Det handler om mitt konkurranseinstinkt. Jeg liker å konkurrere, og deltok i idrett som barn og ungdom, selv om speideren mest var min greie.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg synes at jeg skeier ut mye i hverdagen. Jeg liker å være i lag med venner og kolleger, stå på slalåm, nyte livet i naturen, samt god mat og vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Kampen mot fattigdom, og mer rettferdighet i verden. Vi må også ta opp litt mer kvinnesak for kommende generasjoner og bevisstgjøre unge kvinners muligheter. Våre bestemødre og mødre har ført alle kamper. Min generasjon har kommet lettere til. Men fortsatt er kvinnekamp noe å kjempe for.

Er det noe du angrer på?

– Nei, der er jeg veldig heldig. Jeg har vært utrolig heldig. Det er ingen grunn til å angre, ta med deg erfaringene, nyt dagen og se framover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være helseminister Bent Høie. Det er mye å glede seg over i Helse-Norge, men mye kan også gjøres bedre.

Mer fra Dagsavisen