Navn i nyhetene

Misliker å ha fylt 40

Hun er ultrabegeistret over den nye bibeloversettelsen.

Dagrun 
Eriksen (40)

Nestleder og leder av programkomiteen i KrF

Foreslår å la trossamfunn velge selv om de vil vie homofile.

Du og programkomiteen i KrF har foreslått en ny samlivslov og at trossamfunn selv skal få velge om de vil vie homofile. Hva er bakgrunnen for det?

- Vi har prøvd å løse noen av dilemmaene som kommer i kjølvannet av ekteskapsloven. Det ene er å sikre barns rett til en mor og far, det andre er at vi vil gi trossamfunn mulighet til å definere hvem de vil vie, og det tredje er at vi ønsker å gi to voksne mennesker, uavhengig av legning, juridiske rammer rundt sitt samliv.

Partileder Knut Arild Hareide var raskt ute med å si at KrFs motstand mot homofile ekteskap står fast?

- Jeg opplever ikke at han har skutt ned forslaget om en samlivslov. Han har vært opptatt av å presisere KrFs standpunkt om ekteskapet og dets plikter og rettigheter for mann og kvinne, men at han også ønsker at partiet skal ha en prosess. Det jeg opplever, er at både han og mange av oss andre ønsker å løse noen dilemmaer.

Men det er uaktuelt å endre synet på homoekteskap?

- KrFs grunnsyn om ekteskap mellom mann og kvinne ivaretas i forslaget.

Hva mener du selv?

- Jeg har stått på partiets linje. Jeg syns det viktigste er å løse de etiske dilemmaene vi har fått.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg må jo si at jeg er blitt ultrabegeistret over den nye bibeloversettelsen! Plutselig er det ord som blir helt nye for en. Jeg vet at det er et forventet svar fra en KrF-er, men slik er det.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å. Familie. Storfamilien. En sommerdag med tanteunger, mye latter og godhet.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi og Anne fra Bjørkely. Som oransjehåret var det å ha noen helter med oransje hår veldig viktig. Både Pippi og Anne fra Bjørkely hadde mange av de samme gråtkvalte øyeblikkene og funderingene med hensyn til sitt oransje hår som jeg hadde.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Hmmm. Jeg har en ekstremt liten, men alvorlig 40-årskrise. Jeg kjenner at jeg gjerne vil være 39. Jeg misliker å bli eldre, for jeg har så mye jeg skal gjøre. Det var deilig å innrømme det, selv om jeg fikk noen sinte brev første gang jeg sa det.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg sluttet jo å røyke i 2001. Men jeg tar en sigarillo. Og det resulterer jo i 14 nye dager med «Å, jeg har lyst til å begynne å røyke igjen ...»

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Menneskeverdet. Og da tenker jeg kanskje spesielt på sårbare barn. Det er ingenting jeg kjenner så emosjonelt engasjement for som saker der barn rammes. I dag har barn som er ofre for trafficking vært tema i Stortinget. Da får jeg lyst til å fylle gatene med horder som står opp for barna.

Er det noe du angrer på?

- Nei, jeg har en tendens til å se framover, ikke bakover.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Onsdag var det 8. mai, og i dag fikk vi høre at Gunnar Sønsteby har gått bort. Det å få stå fast sammen med ham eller en av de andre som var med og kjempet for landets frihet, hadde vært fint.

ingrid.hvidsten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen