Navn i nyhetene

Med bok om bror sin

Engwall Pahr-Iversen (73)

Forfatter og tidligere redaktør i Rogalands Avis (RA). Aktuell med boken «Bror min», om kunstnerbroren Kjell Pahr-Iversen.

Du er aktuell med boken «Bror min». Hvorfor har du skrevet en bok om ham?

– Fordi jeg hadde lyst, og fordi jeg følte at jeg kunne gjøre det. Jeg har flere ganger blitt bedt om å gjøre det, men jeg har sagt nei. Men nå følte jeg meg klar.

Hvordan blir man klar til noe sånt?

– Hadde jeg visst det hadde jeg blitt det for lenge siden. Det er nok bare en fornemmelse du får. Jo nærmere du står noen, jo vanskeligere er det å skrive om dem, men nå føler jeg meg klar til å skrive personlig uten å bli privat.

Hva handler boken om broren din egentlig om?

– Den handler om en oppvekst, og om noen av de tingene som preget familien, omgivelsene og han. Det handler også om tragedien som rammet broren min da han var ung gutt – sånne ting preger jo et oppvekstmiljø.

Hvor lenge har du jobbet med denne boken?

– Jeg begynte så smått for 10–12 år siden. Siden da har det ligget som en tanke i hodet, og jeg har notert litt her og litt der. Jeg har en ganske selektiv hukommelse, så derfor har dette ligget og modnet over mange år.

Er det noen kapitler i boken du er spesielt fornøyd med?

– Jeg synes åpningskapittelet er vel verdt å lese. Den slår an den musikalske grunntonen som jeg prøver å holde gjennom hele boken – en tone som er nær, men likevel på avstand. Det kapittelet tåler å gjenleses – selv av meg.

Hvorfor fortjener bror din denne boken?

– Fordi han har en historie som er verdt å fortelle, og han er en av de fremste norske billedkunstnerne i sin generasjon. Jeg synes rett og slett fyren er verdt en bok.

Hjalp han deg med å skrive boken?

– Nei, han hadde fornøyelsen av å lese den dagen etter den kom ut. Han visste at jeg skulle gjøre det, og han har hatt ubetinget tillit til meg. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er noen som sier at «livet er for kort til å drikke dårlig rødvin». Det er jeg motstander av, for skal du vite hva som er godt må du også vite hva som er dårlig. Når det kommer til litteratur er jeg altetende. Det var bror min som lærte meg å lese, og siden da har jeg lest mye, enten det er godt eller dårlig.

Hva gjør deg lykkelig?

– At jeg har et godt liv med mine nærmeste, og at jeg fortsatt synes det er kjekt å stå opp.

Hvem var din barndomshelt?

– Doktor Salasso i tegneserien «Vill Vest».

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg ville helst ikke stått fast i en heis, for det har jeg gjort en gang før, og det var nok. Men hvis det skjer må jeg selvfølgelig si kona mi. Felles skjebne gir felles trøst.

Mer fra Dagsavisen