Navn i nyhetene

Måler ikke suksess i latter

Elisabeth Helland Larsen/Bare Babette (41) er kunstnerisk leder for 
Sykehusklovnene/klovn. SV ønsker at Sykehusklovnene skal få statsstøtte.

Hvem er Sykehusklovnene?

- En ideell organisasjon som har eksistert i 13 år, og som har vokst fra én til 15 profesjonelle klovner, pluss 12 stykker som går på kurs for å bli klovn. I disse dager utvider vi fra Trondheim og Østlandet til å bli et nasjonalt tilbud.

Hva gjør en sykehusklovn?

- Møter barn fra null til 18 år som er på sykehus. Det er viktig at det er et møte og ikke underholdning. På pasientrommet fisker vi fram en gnist og det friske i barnet og virvler opp energi som kan skape positive ringvirkninger i mange retninger.

Hvor syke barn møter dere?

- Alt fra barn med bare mindre skader til alvorlige ting. Fra et barns perspektiv er det å komme på sykehus veldig annerledes. Det er ikke en barneverden.

Hvordan reagerer barna?

- Vi måler ikke suksess i latter, men i engasjement. Noen ganger kan det være at de vifter med et par tær eller følger oss gjennom rommet med øynene, andre ganger henger de i gardinene og det tar helt av. Som oftest blir vi møtt med åpne armer, men vi kjenner også på å trekke oss vekk når det ikke passer at vi er der. Det siste vi skal være er å være påtrengende.

Er det tøft å være sykehusklovn?

- Det er et stort privilegium å bruke sitt kunstneriske verktøy til å bidra i situasjoner hvor folk er satt på prøve. Det gir en fantastisk god følelse. Du venner deg aldri til å være sykehusklovn, og noen dager rokkes nok hjertet litt ekstra. Du skal være dedikert for å drive på med dette.

Hvorfor ble du sykehusklovn?

- Jeg har utdanning fra Paris og har jobbet som klovn i over 20 år. Mitt hovedfokus har hele tida vært å ta verktøyet mitt inn på arenaer hvor barn og unge ikke har et stort kulturelt tilbud. Med barneboka «Klovn», som jeg utga i forrige uke, har jeg laget en verktøykasse for barn som har lyst til å klovne.

En god latter forlenger livet, heter det. Hvor viktig er arbeidet Sykehusklovnene gjør?

- Effekten kan være at møtet med oss blir det barna snakker mest om etter sykehusbesøket, mer enn det som ikke var så fint. Vi har også mange unike eksempler på situasjoner hvor barna har kommet seg kjappere opp av sengen og funnet tilbake til leken igjen, eller stablet seg på beina og begynt å prate igjen, mens foreldrene står der og gråter fordi barnet deres plutselig er tilbake som seg selv igjen.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Brødrene Løvehjerte» (av Astrid Lindgren) er en fantastisk fin bok.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det å ha mennesker rundt meg.

Hvem var din barndomshelt?

- Pippi.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kunne vel kanskje tatt det litt mer med ro.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da legger jeg meg ned på en gressplen og titter opp på skyene.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Tusen ting! All urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Ja, men jeg prøver å glemme det.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Gjenferdet til Chaplin.

tor. sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen