Leder i Norsk redaktørforening Arne Jensen. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

– Må tørre å harselere med religion

Arne Jensen (53) er generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Redaktøren for satiremagasinet Charlie Hebdo vil ikke lenger tegne Muhammed-karikaturer.

Laurent Sourrisseau, redaktør og tegner for Charlie Hebdo, har uttalt at han ikke lenger vil tegne karikaturer av Muhammed eller at magasinet skal være spesielt kritisk overfor islam som religion. Hva er dette et uttrykk for?

– Jeg oppfatter ikke uttalelsen som at de aldri vil publisere karikaturer igjen. Jeg leser det som at de ønsker å komme bort fra merkelappen som spesielt islamkritisk, og finne tilbake Charlie Hebdos identitet, som historisk har vært et satiremagasin som harselerer med alt. Det har jeg forståelse for og respekterer.

Etter at Charlie Hebdo ble angrepet i januar, uttrykte du et håp om at kreftene som forsøker å stanse frie medier ikke vil lykkes. Har terroristene nå vunnet likevel?

– Nei. Terroristene ville ha lykkes dersom vi på grunn av terrorangrepene hadde endret grunnlaget for publisering. Det opplever jeg ikke er tilfelle her.

Vil uttalelsene likevel kunne ha en signaleffekt i retning av at de ikke publiserer karikaturene av frykt for terror?

– Det vet jeg ikke, det kan være mulig.

Frykter du at medier nå kommer til å legge bånd på seg av frykt for terrorister?

– Det kan være fare for det, og det vil være leit. Men jeg håper og tror ikke det vil skje. Det er en viktig del av ytringsfriheten og samfunnsdebatten at det fins magasiner som tør å harselere med religion og religiøse symboler. Hvis ytringsfriheten aldri skal støte noen, blir den ikke så mye verdt som den kan være. Man skal ha respekt for at ulike redaktører tar ulike valg. Men jeg håper man ikke havner i en situasjon hvor det er frykt som avgjør valgene våre.

Er norske medier mer forsiktige med å kritisere og/eller drive gjøn med islam enn andre religioner?

– Nei, det mener jeg ikke. Men oppmerksomheten og bevisstheten rundt disse spørsmålene om å karikere og harselere har nok økt i norske medier.

Sourisseau sier de har forsvart retten til å lage karikaturer, nå er det noen andres tur. Hvilke seriøse medier i dag tør kritisere og/eller lage satire på alle typer maktinstitusjoner, herunder religiøse?

– Vi har ikke noe tilsvarende rendyrket satrireblad i Norge i dag. Men vi har likevel en tradisjon, med for eksempel med avistegnere, som tør harselere med religiøse symboler.

Hvilke konsekvenser vil disse uttalelsene få?

– Jeg tror ikke konsekvensene blir så store. Jeg tror de fleste medier både norske og internasjonale tar sine redaksjonelle valg uavhengig og individuelt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kaj Skagens «Bazarovs barn». Den ga meg nye perspektiver på hva det vil si å være menneske.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg ville bli som den nederlandske fotballspilleren Johan Cruyff. Og storebroren min som er 17 år eldre enn meg. Han kunne alt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Nå er jeg på øya Antiparos i Hellas, utskeiing her er å drikke caipirinhas på torget til klokka 04 på natta.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– For hygge: min kone og fire måneder gamle datter. For nytte: Thorhild Widvey og Anders Anundsen. Da skulle vi fått ryddet opp i både mediepolitikk, og det ene og det andre.