Navn i nyhetene

Må roe gemyttene

NAVN I NYHETENE: Hun blir stressa av nye ideer.

Frida 
Ånnevik (28)

Artist

Aktuell med platen «Ville ord» som kommer fredag

Platen din «Ville ord» kommer fredag. Hvorfor har du valgt å kalle den «Ville ord»?

- Det kommer fra en av tekstene fra plata, men jeg synes også at tittelen favner de andre låtene. Den kan forstås på flere måter. «La ville ord sitte i», er tekstlinjen den viser til. Også er det betydningen «ville ord», som at de styrer seg selv. Det kan også bety at jeg vil ord.

Hvordan blir en låt skrevet av deg til? Det virker som om du legger mye vekt på tekst?

- Jeg skriver alltid teksten først og jobber lenge med den. Den danner utgangspunktet for låta, som får den formen som teksten bestemmer. Derfor får låtene mine litt andre former enn det som går opp på fire, slik det ofte gjør. Akkurat når det blir en ferdig låt vet jeg ikke helt.

Får du ideer plutselig?

- Jeg blir stressa når jeg får ideer. Da må jeg skrive det ned og ta det senere. Ideer kan være tøffe i trynet, og virke sinnssykt bra i øyeblikket, og da må jeg roe meg ned litt.

Du jobber også som låtskrivelærer. Kan man lære seg å skrive en låt?

- Nei, man kan ikke det. Jeg er utdannet faglærer i musikk, og jobber mest som vokalpedagog. Låtskriverdelen har kommet etter at AKKS spurte om jeg ville holde workshops. Workshopsene handler om hvordan man kan jobbe fram ideer fra ingenting. Jeg har liten tro på den umiddelbare inspirasjonen. Jeg liker bedre å lage ideer.

Hva er en god låt for deg?

- Jeg prøver som sagt å roe ned gemyttene litt når jeg først har fått en idé. Da tar jeg meg gjerne en kaffekopp og rusler en tur, og tenke at det sikkert ikke er så bra. Men en låt for meg må ha en indre logikk. Jeg er opptatt av tekst, og at den er gjennomarbeidet. Ofte er det da strøket mer enn det som står igjen, så man sier mest mulig med minst mulig ord.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg vil si at det er «Ambulanse» av Johan Harstad. Jeg leser den ofte for å huske hvordan den er. Den har det hverdagslige og det store og samtidig humor.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg tror jeg blir lykkelig av å jobbe og å få lov til å skrive og skape noe.

Hvem var din barndomshelt?

- Ronja Røverdatter, eller en sånn type barnebokfigur. Pippi ble litt mye, synes jeg. Ronja er litt mer menneskelig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg grubler. Jeg har en kjæreste som er god på beslutninger, og det gjør at jeg blir satt mot en umenneskelig stor evne til å ta beslutninger. Jeg er nok litt hedmarking, litt treig. Det er noe jeg jobber med.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg fri, eller kanskje til og med på ferie. Det kan også være små ting som å ta en kaffe på café, eller til og med et kakestykke. Eller når jeg kan gå på ski midt på dagen når ingen andre gjør det.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Jeg kunne egentlig tatt ett tog om dagen. Men rettighetene til homofile i Russland, og hvor vanskelig det tydeligvis er for idrettsfolk å forstå at dette spiller inn i OL-saken, er viktig å få oppmerksomhet rundt.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Dersom jeg ikke var så redd for heis kunne det faktisk vært deilig å stå fast der. Da måtte jeg stått med noen kunnskapsrike mennesker som kunne lært meg noe. Kanskje Sissel Wold og Hege Moe Eriksen?

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen