Navn i nyhetene

Lykkelig med familien

Amnesty har lagt fram sin årlige oversikt over dødsstraff i verden. John Peder Egenæs mener dødsstraff er på vei til historiens søppeldynge.

John Peder 
Egenæs (51)

Generalsekretær i Amnesty i Norge

Hvordan går det med utviklingen i dødsstraff verden over?

- Hovedtrenden er at dødsstraff er på vei til historiens søppeldynge. Kampen mot dødsstraff er mitt hjertebarn. Jeg har vært med i Amnesty siden 1980-tallet og i den perioden er verden blitt snudd på hodet. Da brukte 2/3 av verdens land dødsstraff, nå er det motsatt og vi ser at utviklingen fortsetter i den retningen, selv om det ikke går i ekspressfart. Hittil i år har for eksempel Mongolia tatt de første lange skrittene mot å avskaffe dødsstraff.

Men i den arabiske verden ser det annerledes ut?

- Ja, særlig tre land i Midtøsten, i Saudi-Arabia, Irak og særlig Iran, har antallet henrettelser økt. I Iran har vi sett denne utviklingen siden uroen der i 2009. Vi mener derfor økningen i dødsstraff kan knyttes til den arabiske våren. Å øke tempoet på henrettelsene og være åpne om det er en måte å vise muskler overfor befolkningen på.

Dere antar at Kina henretter langt flere enn resten av verden til sammen, er det noen tegn på endring hos kineserne?

- Kina er den store verstingen og vi offentliggjør ikke tall herfra fordi kinesiske myndigheter holder tusenvis av henrettelser hemmelig. Det er ingen tvil om at det er støtte i den kinesiske befolkningen for dødsstraff, samtidig viser undersøkelser at folk samtidig mener det brukes for mye. Vi mener derfor at myndighetene holder de eksakte tallene hemmelig fordi de ikke vil ha internasjonal kritikk, men vel så viktig er hvordan kinesere ville reagere. Det finnes eksempler på at forestående henrettelser er blitt møtt med reaksjoner på nettet og at myndighetene har sagt de skal vurdere saken nøye på nytt.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- Jens Bjørneboes «Bestialitetens historie», jeg leste bøkene da jeg var 15-16 og det var en skjellsettende opplevelse som har hatt stor innflytelse på at jeg driver med det jeg gjør nå.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har det veldig bra, men føler meg lykkelig når jeg har helt spesielle opplevelser sammen med familien min. Det kan være som å stå ved foten av en pyramide i Egypt eller ved bålet på hytta.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg er fotballidiot og drømte om å bli like god som George Best. Igjen vil jeg også si Jens Bjørneboe, en person som helt uten frykt og uten hensyn til egen karriere eller hva som kunne gagne ham selv, sto opp for det han trodde på.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg har en kollega som ringer faren sin hver eneste kveld, sånne ting kunne jeg ønske jeg var bedre på. Å følge opp de jeg er glad i i hverdagen.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Her synes jeg mange svarer dritkjedelig, spise sjokolade og sånt. Når jeg danser utagerende så jeg nærmest er en fare for andre på dansegulvet, da skeier jeg virkelig ut.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Demonstrasjoner er en del av arbeidsmetoden min. Både enkelthenrettelser og dødsstraff generelt trenger demonstrasjonstog.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer ikke akkurat, men jeg kunne ønske at jeg hadde tatt litt mer utdannelse.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Den fengslede nobelprisvinneren Liu Xiaobo fra Kina. Det ville blitt en spennende samtale og så ville det også betydd at han ikke lenger sitter i fengsel.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen