Nina Jensen. FOTO: JOACIM JØRGENSEN

Lykkelig av engasjement

Nina Jensen (38) er generalsekretær i WWF Norge og i dag slipper FNs klimapanel ny rapport.

Rapporten fra FNs klimapanel handler blant annet om klimaendringenes virkning på økosystemer og matproduksjon - områder dere jobber med. Hva er kortversjonen av situasjonen?

- Klimaendringene truer med å ødelegge selve livsgrunnlaget vårt, og naturen er vår viktigste livsforsikring. Vi er fullstendig avhengige av intakt natur og et klima i balanse om vi skal kunne leve, ha nok mat og rent drikkevann, og kunne føle oss trygge.

Hvilke muligheter har mennesker, dyr og natur for å tilpasse seg disse endringene?

- Rundt 30 prosent av artene våre risikerer å bli utryddet som følge av klimaendringer, og det vil få store konsekvenser for oss alle. Vi må både kutte utslippene, ta enda bedre vare på de siste restene av natur vi har igjen, og tilpasse oss de endringene som nå dessverre er uunngåelige. Det betyr også å forberede seg på mer ekstremvær, hyppigere tørke og kraftigere flom. Rike land, som har hovedansvaret for klimautslippene må ta hovedansvaret for tilpasningen i fattige og sårbare land.

Klimapanelet konkluderer med at endringene vil fortsette selv om verden skulle klare store utslippskutt. Kan endringene stanses?

- Ja, det kan de. Vi har veldig kort tid om vi skal ha noen sjanse, det er det ingen tvil om. Men det er nettopp det at vi fortsatt har mulighet til å endre dette, som gir meg energi til å jobbe med dette. Mange tror de har begrenset evne til å skape en tiltrengt kursendring, men ingen har lov til å la være å prøve.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg var veldig glad i Frøken Detektiv-bøkene som liten, men det er kanskje drøyt å påstå at de har betydd «mest» for meg, hehe. Ei skarp jente som løser brasene på egen hånd, det ga nok inspirasjon. Ellers vender jeg stadig tilbake til bøker som «Pan» og «Mengele Zoo» - og «Måken Jonathan».

Hva gjør deg lykkelig?

- Det engasjementet vi nettopp har sett i forbindelse med Earth Hour sist lørdag, gir meg lykke. Mange hundre millioner mennesker over hele verden sto sammen om samme handling: Å sende en tydelig beskjed til verdens ledere om at de må ta klimaendringene på alvor. I jobben min får jeg møte mennesker som har veldig stor vilje og evne til å forandre verden til et bedre sted. Det gir mye inspirasjon!

Hvem var din barndomshelt?

- Mange, men både moren og faren min står helt sentralt. Faren min introduserte meg for det fantastiske livet i naturen, så akkurat nå vil jeg si han var helten min.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kan være veldig kravstor og forvente litt for mye av andre. Jeg vet at det er irriterende med stor grad av detaljorientering. Jeg jobber med saken!

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg er glad i en ordentlig fest! I WWF har vi alltid et eget tema på jule- og sommerfestene våre, og jeg elsker å kle meg ut. På julebordet var jeg Arwen fra «Ringenes Herre». Jeg holdt talen delvis på alvisk - det var minst én som skjønte alt!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg går gjerne for å få til et fornybart samfunn. Vi har allerede den teknologien vi trenger, det som gjenstår er politisk vilje.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg skulle gjerne hatt en lengre prat med oljefondsdirektør Yngve Slyngstad. Da skulle jeg overbevist ham om de udiskutable fordelene ved å investere norske oljepenger i fornybar energi. Nettopp det verden trenger!

asne.gullikstad@dagsavisen.no