Navn i nyhetene

Legger ned etter 140 år

I 140 år har det vært bokhandel i Karl Johans gate 37-41. Men fra nyttår er det ubønnhørlig slutt, når Tanum legger ned sin siste butikk.

Hvem: Karin Mundal (64)

Hva: Tanum-direktør og forfatter.

Hvorfor: Legger ned bokhandelen på Karl Johan etter 140 år.

I 140 år har dere drevet bokhandel på Karl Johan. Nå er det snart slutt. Hvorfor?

– Vår leiekontrakt utløper 31.12. Vi ønsket å bli værende, men vår huseier KLP, ville ikke etter langvarige forhandlinger, gi oss en bærekraftig kontrakt som tok høyde å dele risikoen ved tapt omsetning som følge av at pandemien som med stor sannsynlighet, vil ramme Paleets kundetilstrømming også i 2021. Dette er den siste Tanum-butikken som nå legges ned. Det er både trist og vemodig, og med tungt hjerte Tanum nå stenger etter å ha preget bybildet i 140 år.

Men fortsatt blir det bokhandel i deres gamle lokaler?

– Nordli har inngått en avtale med gårdeier om et mindre lokale i bakkant av våre lokaler som ikke har fasade ut mot Karl Johan.

Vi lever i et digitalt samfunn, hvor bøker leses på andre plattformer enn mellom to stive permer. Er den tradisjonelle bokhandelens tid over?

– Bokhandelen lever i beste velgående og opplever en god omsetningsøkning i år. Vi ser en spesiell økning i etterspørselen av papirbøker innen sakprosa, bøker som ikke alltid er like egnet i lydformatet. Skjønnlitteratur og barnebøker har en stor konkurrent i lydbøker og strømming, men jeg tror bokhandlene er godt rustet for framtida.

Det selges kanskje mere bøker på nett enn over disk?

– Vi ser helt klart at netthandelen øker, men det selges fortsatt mange bøker i fysiske butikker.

Hvor mye har pandemien betydd for bokbransjen?

– Den har bidratt til en dramatisk nedgang for sentrumsbutikkene, mens de utenfor byene har hatt en stor vekst. Det henger sammen med nedstengningen av samfunnet og at mange jobber hjemmefra, slik at det er få mennesker i sentrum. Pandemien hjelper også til med at mange har bedre tid til å lese bøker.

Les også: Helsedirektoratet: – Grunn til optimisme

Hvordan er leselysten blant det norske folk?

– Nordmenn er glad i å lese, så den er fortsatt stor. I år med liten sosial aktivitet har nok leselysten vært spesielt høy.

Så de faste spørsmålene, og kanskje ett som bør være lett. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leste for mange år siden «En beretning om Blindhet», av José Saramago. En helt fascinerende bok som handler om at de fleste menneskene i et område blir blinde, og hvordan dette samfunnet utvikler seg. Jeg leser mange bøker, og i høst har det kommet mange gode fra både kjente og nye forfattere, så det er vanskelig å fremheve en av årets titler.

Les også:

Hva gjør deg lykkelig?

– Når alle rundt meg har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe. Jeg ser litt av meg selv i henne, og tenker at alt er mulig om man selv vil.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg misliker kanskje at jeg alltid skal ta ansvar for at alt skal være riktig. Jeg er ikke så glad i at noen fremstiller seg selv som «verdensmestere» og tar seg til rette uten av det er noe kunnskap i bunnen. Da har jeg problemer med å ikke si i fra.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da jeg liksom skal være ordentlig gæern? Da gjør jeg ting som utfordrer meg som jeg ikke har kontroll på, og prøver ting som virker gøy. Kanskje å gå en fjelltur i Nepal. Det får bli neste prosjekt.

Hva er du villig til å gå i

demonstrasjonstog mot?

– Jeg er ikke noen demonstrasjonsdame. Jeg kan si i fra om ting, men å gå i tog er jeg ikke vant med fra min oppvekst.

Les også: Unni: 40 år og to uker på Tronsmo

Er det noe du angrer på?

– Jeg er nok en person som ikke angrer på ting som er gjort, men heller lærer av det, og prøver å ikke gjøre det igjen. Jeg har nok gjort ting som ikke har vært så smart, men jeg har lært av det. Å angre er ikke min greie.

Les også: Eldorado for bøker

Hvem ville du helst stått fast

i heisen med?

– I disse tider ville Barack Obama vært en interessant person å snakke med. Da måtte nok heisen stått en stund.

Mer fra Dagsavisen