Lege Øyvind Torp vil lære oss selvforsvar mot overvekt: – Du kan bli tjukk av å stresse for mye

Men rødt kjøtt er muligens ikke så farlig som vi trodde. Og du kan spise lurt godteri. Ifølge lege Øyvind Torp gjelder det bare å velge riktig.

Hvem: Øyvind Torp

Hva: Lege

Hvorfor: Har gitt ut boka «Selvforsvar mot overvekt. Frisk og slank med hormonmetoden».

Først og fremst, kan alle gå ned i vekt?

– Ja, jeg tror alle kan det dersom de vet hvordan kroppen fungerer og jobber ut fra egne forutsetninger.

Foto: Tor Simen Ulstein

Doktor Øyvind Torp gir deg ti enkle grep som virker, dersom du vil ned i vekt. Foto: Tor Simen Ulstein

Du har kalt boka di «Selvforsvar mot overvekt» – er det litt tvetydig ment?

– Egentlig ikke. Hensikten er å gi folk kunnskap som til å beskytte helsa på en bedre måte enn å drive jojoslanking og andre type kurer for å komme i form eller gå ned i vekt. Vi mener at du heller bør foreta noen varige livsstilsendringer du kan leve med, som også bidrar til å forebygger sykdommer som diabetes på sikt.

Ah ok, jeg tenkte det var et selvforsvar siden overvektige ofte føler skam og mistenkes for å være usunne slappfisker med dårlig selvkontroll.

– Ja, det er mye skam og mange skyldfølelser forbundet med overvekt. Jeg pleier si til pasienter som er overvektige at deres forfedre var evolusjonens vinnere fordi det var de som hadde evnen til å legge på seg som hadde størst sjanse til å overleve før, når mat ikke var like lett tilgjengelig som nå. Nå lever vi i et overflodssamfunn og det er ikke noens feil at de legger på seg. Min teori er at det ikke nødvendigvis handler om at man spiser for mye, men at man spiser feil.

Les også: – Man kan se i øynene til oksen at den er redd. To minutter etterpå henger den der

En ting er mat, men i boka di skriver du at stress ikke er så bra heller – kan man rett og slett bli feit av å stresse?

– Når du er stresset, får høy puls, problemer med å sove og kanskje er bekymringsfulle tanker skiller kroppen ut mer kortisol som bidrar til å øke blodsukkeret. Og får du høyt blodsukker øker det insulinutskillelsen som igjen gir vektøkning. Så svaret er absolutt ja, det kan du.

Jeg mangler galleblære, er det derfor jeg legger på meg bare jeg ser en vaffel?

– Nei, det tror jeg ikke. Men det kan være at du tåler fet mat dårligere enn andre og dermed er litt mindre fri til å velge hva du spiser dersom du vil ha en god fordøyelse.

Sukker er hovedfienden, så smågodt og brus er ut. Du anbefaler å erstatte med vann og bær. På vegne av alle tjukkaser kjenner jeg da at jeg blir forbanna. Det er jo ikke kos, det er straff!

– Det har du helt rett i, og det burde jeg skrevet mer om. Det er viktig å kose seg og du kan gjerne gi deg selv en liten belønning. Men igjen, tenk smart, finn alternative søtsaker. Til jul laget vi for eksempel hjemmelaget marsipan og kransekake med kunstig søtstoff. Og det finnes mange oppskrifter på gode lavkarbo-kaker. Om du bytter ut sukkeret med for eksempel stevia eller Sukrin, er det innafor. Det eneste problemet er at også kunstig søtning trigger senteret i hjernen som ønsker søtt, derfor vil det ikke vil fjerne søtsuget. Men kos skal vi absolutt unne oss.

Er det ikke litt håpløst at for eksempel mandelmel og fiberhusk er så dyrt? Nesten 100 kroner for en liten pakke...

– Det er dessverre dyrt. Et alternativ som jeg pleier gjøre er å kjøpe mandler i løs vekt og male dem til mel selv i kjøkkenmaskinen.

Les også: – Du kan godt ha en vegansk kosthold og fortsatt bruke skinn i sko og vesker.

Vi blir stadig minnet på at vi bør spise mindre kjøtt både helsemessig og når det gjelder miljøet. Hva tenker du om å spise ren plantebasert kost?

– Det går fint å leve godt vegansk, bare du passer på å få i deg nok proteiner. Når det gjelder rødt kjøtt har nyere forskning vist at det ikke nødvendigvis er dårlig for deg å spise rødt kjøtt, men bare at du bør skille mellom bacon og bearbeidet kjøtt, altså kjøttdeig og for eksempel vilt som hjort eller reinsdyr. Reint kjøtt fra vilt kan du gjerne spise mer av.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er litt utålmodig. Som pappa til to gutter kunne det vært greit å være litt mer tålmodig.

Hva liker du best ved seg selv, da?

– At jeg er utholdende. Det siste året har vært fullt av utfordringer, men jeg har klart å stå i det.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg en kjempegod kake bakt med sjokolade som inneholder 86 prosent kakao, eller tar et glass rødvin og en neve peanøtter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Doktor Thomas Seyfried, kreftforsker og lege, som jeg håper å få møte når han kommer til Oslo i april. Han har kommet med spennende nye teorier om at årsaken til kreft er mer sammensatt enn vi hittil har trodd, og at metabolske forstyrrelser også bidrar til utvikling av forskjellige kreftformer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!