Langer ut mot Høyres «julemat»-innlegg: – Bidrar til å legitimere dårlig oppførsel fra andre

– Skam dere!, er den klare beskjeden Høyre får fra Arbeiderpartiets Tonje Brenna.

Hvem: Tonje Brenna (32)

Hva: Fylkesrådsleder i Viken. 

Hvorfor: Er en av flere som har engasjert seg i kommentarfeltet til Høyre etter at partiet skrev et Facebook-innlegg der de uttrykte støtte til elevene ved Seljord ungdomsskole som skal ha blitt nektet å si «julemat» og «juleball». Dette har skolen avkreftet

Saken fortsetter under. 

Dette innlegget delte Høyre på sin Facebook-konto mandag formiddag. Skjermdump: Dagsavisen

– «Tenk å være den læreren, som i beste mening prøver å lære barn og unge å være inkluderende, og som nå blir hengt ut av det ene regjeringspartiet etter det andre. Skam dere», skriver du i kommentarfeltet under Høyres Facebook-innlegg. Hvorfor bør Høyre skamme seg? 

– Når sånne saker dukker opp, uansett utgangspunktet, står den som har sagt noe mer eller mindre klokt i en skikkelig drittstorm etterpå. Jeg ser også at rektoren har mottatt trusler og karakteristikker som ikke har noe med den faktiske saken å gjøre. Da mener jeg det er helt vanvittig at hvilket som helst parti, men særlig regjeringspartier, går inn og bidrar til den vanskelige situasjonen vedkommende står i. 

Les også: At elever i Seljord ikke fikk lov å si «jul» stemte ikke. Likevel bruker Høyre saken i kampanjepost

– Foruten at rektoren på skolen har mottatt drapstrusler, har også muslimer opplevd å bli hetset i kommentarfeltene. Hvordan reagerer du på det? 

– Jeg synes det er hårreisende at et regjeringsparti heiser en diskusjon på denne måten og tilspisser en uenighet som ikke egentlig er en debatt. 

– Skolen har i ettertid avvist det Høyre viser til i sitt innlegg, nemlig at elevene ble bedt om ikke å bruke ordene «julemat»​ og «juleball»​. Likevel har Høyre beholdt Facebook-innlegget sitt. Bør de slette det?  

– De burde åpenbart aldri ha delt saken i utgangspunktet. For det første er dette en ikke-sak, og for det andre gjør Høyre situasjonen vanskeligere for de som må stå i all oppmerksomheten. Jeg synes det er underlig at politiske partier skal ta på seg en slik rolle.

– Du opplevde selv mye hets da du ville starte en debatt om skjønnhetspress mot barn.Tenker du at Høyre her hausser opp nett-trollene?

– Det man må tenke over, enten man er i regjering eller i kommuneadministrasjonen, er at når du gjør sånne ting som Høyre gjør her, så bidrar du til å legitimere dårlig oppførsel fra andre. Du er med på å karikere en uenighet og å gjøre det som kunne vært en samtale om et dilemma, til et rent ja/nei-spørsmål. Det gjør det verre for de som står i det, enten det er snakk om lærere eller elever eller andre. Det må man tenke gjennom. For min egen del har jeg etterpå latt være å delta i debatter om det temaet fordi det ble for røft. Det er veldig synd hvis det gjør at lærere som har tatt initiativer ikke tør å gjøre det lenger, fordi politiske partier nærmest gjør narr av det på nett. 

Les også: Camilla Ahamath valgte å endre navn på barna for å skjerme dem fra hets – det utløste mer hat (+) 

– Du nevner at det kunne vært en samtale om et reelt dilemma her. Hvilket dilemma tenker du finnes i denne saken?

– Det vet jeg ikke, men jeg antar at skolen har prøvd å løse noe som har oppstått. Det må man ha tillit til at de klarer uten å gjøre narr av dem. 

– Så til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En gang fantes det en bok som het noe sånn som «Unge folkevalgtes ABC» som kom ut på 50-tallet, tror jeg. Haha. Nei, men jeg er glad i å lese. Jeg tenker ofte at det jeg leser i øyeblikket er det beste jeg har lest. Akkurat nå er det Jussi Adler Olsen. Han anbefaler jeg til alle. 

– Hva gjør deg lykkelig?

– Frisk luft og gode sko. Og så fred i verden, da. 

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg husker at jeg syntes Eli i Portveien 2 var veldig kul. 

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg noen ganger er for dårlig til å skjule at jeg er rastløs.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Ser på håndball-VM midt under et møte på telefonen. Og drikker for mye rødvin. 

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– At folk må være litt snillere med hverandre. Hvis alle bare hver dag med å tenke at «i dag skal jeg være grei», så tror jeg alle ville vært litt hyggeligere. 

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En heismontør.