Navn i nyhetene

Kunne feiret jul alene

Hun mener det er viktig å ikke blande begrepene enslig og ensom.

Marie
 Synnes (63)

Leder i Ensliges 
Landsforbund

Mener det er viktig 
å huske at det finnes folk som vil være 
alene i jula.

Reidun Synnøve Orest (88) fikk mye oppmerksomhet da hun satt inn en rubrikkannonse i Aftenposten om at hun ønsket selskap på julaften. 112.000 nordmenn som skal feire jula alene. Hva har denne saken gjort for dem?

- Jeg vil nok tro at er man ensom i jula, så er man det resten av året også. Likevel er juletida spesiell fordi det er så mye snakk om at vi skal ha det så fantastisk sammen. Jeg tror at det kan forsterke ensomhetsfølelsen denne tida på året. Det er mye den enkelte kan gjøre selv for å få selskap, men det krever selvfølgelig at man har helsa i behold. Reidun Synnøve har gjort noe aktivt. Det er bra.

Du gikk ut i VG og sa at det samtidig var viktig å huske at det finnes mange som vil være alene i jula. Føler du at det er tabu å ville være alene på julaften?

- Ja, det syns jeg. Hele samfunnet er bygd opp på parsamfunnet. I enkelte sammenhenger kan man sees rart på om man helt frivillig ønsker å ha en enslig status. Det er slett ikke alle som ønsker å være i selskap med andre hele tida, enten det er frivillig eller ikke. Mange velger å reise på ferie i jula, mens andre er sammen med folk som har samme interesser. Samtidig er det viktig og ikke blande begrepene enslig og ensom.

For man trenger ikke være 
ensom bare fordi man er enslig?

- Nei, det stemmer. Derfor er det viktig at samfunnet legger til rette for at enslige har økonomiske muligheter på lik linje med par. Helse spiller også en stor rolle for om det er lett å være enslig eller ikke.

Hvordan like du å feire jula?

- Jeg er enke, så jeg feirer jula sammen med to sønner. For min egen del hadde jeg ikke hatt noe problem om jeg var alene. Det kunne også vært veldig kjekt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser veldig mye. En bok jeg leste nylig, som jeg syns var veldig bra, var «Orkideens hemmelighet» av Lucinda Riley. Den tok opp litt om klasseskille, tidligere tider og mange temaer som man ikke alltid tenker over.

Hva gjør deg lykkelig?

- God helse er veldig viktig. Høre på fin musikk, være sammen med personer jeg har fellesskap med eller en god tur hvor jeg opplever naturen.

Hvem var din barndomshelt?

- Av en eller annen merkelig grunn var jeg veldig fascinert av Dag Hammarskjöld.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg skeier veldig sjelden ut, 
men liker godt å være med på kulturelle aktiviteter: Teater, konserter og dans.

Ser du på danseforestillinger eller danser du selv?

- Jeg danser selv.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg er ikke en av dem som går
 i demonstrasjonstog. Jeg tror mer på talte ord.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Barack Obama. Alt virker så 
lett når han prater, men jeg 
tror nok han har opplevd mye 
det ville vært interessant å høre om.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen