Navn i nyhetene

Krever pils i parken

Daniel Skjevik-Aasberg (24)

Nestleder i Unge Høyre, som sammen med Sosialistisk Ungdom fremmer forslag til regjeringen om å oppheve forbudet mot alkohol på offentlig plass.

Du er jo på Unge Høyres sommerleir nå – er det avslappende sommerleir eller er det «fylla»?

– Jeg vil si det verken er noen av delene. Det er en faglig seriøs sommerleir, samtidig som det er gøy og interessant. Vi er her for å møte hverandre og lære mer om politikk blant annet gjennom skoleringsgrupper hvor vi øver på debatt og ideologi.

Jeg og flere har nok forbundet Unge Høyre med ganske mye alkohol på arrangementer …

– Vi startet med sommerleir igjen i 2013, og det har aldri vært mye alkohol. Det har vært mye fokus på det faglige mens jeg har vært medlem i hvert fall.

Du sier til Dagbladet at forbudet bare straffer vanlige folk som vil kose seg i sommervarmen med en pils i parken. Er du ikke redd for at hvis man opphever forbudet så vil folk flytte husfestene sine ut til byens parker?

– Jeg tror folk er så ansvarlig at de klarer å drikke med måte. I Oslo er det jo allment akseptert å nyte en pils eller glass vin i parken, men det er jo ikke en ordentlig fest. Politiet skal fremdeles slå ned på bråk, ordensforstyrrelser og forsøpling i parkene.

Hvorfor oppheve forbudet når politiet ikke prioriterer slike saker?

– Noen steder velger politiet å håndheve loven, sånn som i Trondheim og Bergen. Jeg mener loven håndheves vilkårlig og det er ikke bra. Vi kriminaliserer vanlige folk. Mange oppfatter at det er tullete forbud, og det strider mot vanlige folks rettsfølelse.

Kan ikke folk bare drikke hjemme?

– Jo de kan jo det, men de som bor i byen har ikke alltid en stor hage eller balkong de kan nyte en pils i sommervarmen på. Spesielt studenter som bor i trange boliger har ikke så mange muligheter når det er varmt og man vil være sosial.

Tar du selv ofte en pils i parken?

– Jeg prøver å unngå å bryte loven. Det har hendt, men det skjer ikke så ofte.

Så saken i Dagbladet er oppstilt???

– Ja! Vi drikker alkoholfritt øl, men vi hadde med oss alkoholholdig øl som vi la på teppet. Vi drakk den ikke – det var bare for å gi oss gode bilder.

Ahh … Så dere drar ikke med dere SU-lederen på pils i parken til vanlig?

– Det er ingen sivil ulydighet hos Unneland dessverre.

Er det noen spennende politiske saker dere tar opp på sommerleiren i år?

– Ja! Det er tre saker vi har snakket mye om. Det første er det overbyggende politisk prosjektet til Unge Høyre: hvordan man kan gi muligheter til de som trenger det mest samtidig som vi skaper et bærekraftig velferdssamfunn. Det andre er at stadig flere partier går vekk fra felles internasjonale løsninger som EØS og NATO på problemer som er stadig mer globale. Unge Høyre mener jo at vi trenger mer, ikke mindre samarbeid.

Og det siste?

– Unge Høyre som miljøparti. Jeg tror mange er av den oppfatningen at klimakampen er negativ og medfører at man må gjøre dramatiske tiltak som å slutte å dusje, spise kjøtt og fly. Unge Høyre er en viktig stemme i klimasaken- vi skal fortsatt ha økonomisk vekst og god velferd, samtidig som vi redder klimaet.

Hva driver du med sånn ellers?

– Jeg studerer juss på UiO, men er dessverre ikke en veldig tilstedeværende student på universitetet, jeg jobber best hjemmefra. Jeg sitter i kommunestyret i hjemkommunen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Et liv uten å være nyttig for noen eller noe tror jeg er kjipt. Jeg liker å jobbe!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når jeg slapper helt av pleier jeg å hamstre inn masse is, legge meg på sofaen og se en halvinteressant serie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går ikke så ofte i demonstrasjonstog. Empiri viser at det er mer effektive måter å påvirke samfunnsutviklingen på. Hvis det skulle være en ting hadde det vært mot høyreradikale og nasjonalistiske krefter som truer måten vi lever på og attpåtil trakasserer og sender hatmeldinger til våre venner – spesielt i AUF. Det er helt forkastelig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Camilla Stoltenberg! Hun er en imponerende dame; hun er både lege, forsker og sjef for Folkehelseinstituttet og så leder hun utvalget for kjønnsforskjeller i skolen. Da kan det nesten ikke bli bedre, fordi jeg er ganske nerd.

Mer fra Dagsavisen