Navn i nyhetene

Kjemper for NRK-jobben

Steinar 
Mediaas (67) måtte nylig fratre 
stillingen som 
økonomikommentator som følge av NRKs 
interne aldersgrense 
på 67 år. Nå har LDO 
gitt ham medhold.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mener at NRKs oppsigelse av deg er aldersdiskriminerende, og bryter med loven. Da får vi vel si gratulerer!

- Ja, tusen takk. Jeg setter stor pris på støtten som kjennelsen innebærer, og jeg tror den er viktig for langt flere enn meg.

Fredag 31. januar skulle være din siste offisielle arbeidsdag i NRK. Har du vært på jobb siden?

- Nei, jeg har ikke vært på jobb denne uka. Jeg er jo blitt tvangspensjonert, og har ingen stilling i NRK inntil videre.

Hva skjer nå?

- Med utgangspunkt i støtten jeg har fått fra ombudet, avventer jeg nå hva NRK har tenkt å gjøre. Jeg kan i hvert fall tenke meg å sitte i stillingen til saken er avklart.

Var det en selvfølge for deg å kjempe for å beholde jobben, eller gikk du en runde i tenkeboksen?

- Jeg gikk en runde, absolutt. Min første innskytelse var at jeg ikke skulle ta denne kampen. Man kan gjøre andre ting enn å jobbe i NRK, og det er ikke spesielt morsomt å få et ettermæle som den som forsøker å bite seg fast i bordkanten når klokka har slått tolv. Men jeg ble oppfordret av folk som er juridisk kyndige til å ta denne kampen, fordi det var på tide at noen gjorde det.

Hva synes du om at bedrifter 
har interne aldersgrenser?

- Det mener jeg er feil. Jeg er verken imot begrunnede aldersgrenser eller at man skal ha mulighet til å ta ut tidligpensjon. Men jeg er helt imot ubegrunnede aldersgrenser. Det kan ikke være sånn at man skal gå av når man er 67 år, i et samfunn der man kan tjene pensjonspoeng i folketrygden til man er 75. Jeg har selv ansatt unge mennesker i NRK, som nå er i 30-årene. De må jobbe etter at de har fylt 70 for å oppnå full uttelling i folketrygden, men det kan de ikke med dagens bestemmelser i NRK. Jeg er ikke i tvil om at disse særaldersgrensene står for fall.

Du begynte i NRK i 1973, og har til sammen 28 år bak deg i statskanalen. Hvordan oppleves det da å få beskjed om å gå?

- Du mister jobben, kolleger, noe du er glad i. Du mister et innhold i livet ditt som du synes er viktig, og når det blir tatt fra deg er det sorgfullt. Og man blir desto mer motivert til å kjempe for å bli stående.

Er du blitt sint?

- Nei, jeg er veldig opptatt av at dette ikke skal være et emosjonelt oppgjør. Jeg har sagt at dette er systemkritikk, ikke personkonflikt.

Hvilken bok har 
betydd mest for deg?

- En bok jeg har bladd mye i det siste året er «Ulikhetens pris», skrevet av nobelprisvinner Joseph E. Stiglitz. Boka gir en god oppsummering av hva som har skjedd i den globale økonomien. Ellers er jeg ingen stor skjønnlitterær leser, men jeg har glede av å lese bøkene til Jon Michelet. Han er en god historieforteller, og vi er omtrent jevngamle. Derfor stemmer referansepunktene i tid veldig bra.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg blir lykkelig når jeg kan ta meg en tur med hunden og min kone, og føle at dagen bak meg er vel endt. Jeg er et familiemenneske.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det nærmeste jeg kommer en utskeielse er når jeg og to gamle venner drar på hyttetur og spiller poker i to døgn.

Hvem ville du helst 
stått fast i heisen med?

- En som ser muntert på det meste, og da måtte det ha blitt noen fra Nytt på nytt-redaksjonen i NRK.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen