Navn i nyhetene

Karen (22) bruker kun 400 kroner i uka på mat

Etter at «Fattig student»-forfatter Karen Elene Thorsen (22) gjorde kometkarriere, er hun ikke lenger en fattig student. Men hun holder seg likevel til budsjettet.

Hvem: Karen Elene Thorsen, «Fattig student» (22)

Hva: Student, instagrammer og forfatter

HvorforI gjennomsnitt bruker nordmenn 10.850 kroner på julemat, ifølge Virke juleandelsprognose. «Fattig student» har gjort karriere av å lage god mat for en billig penge.

Nordmenn bruker i snitt 10.850 kroner på julemat.

– Å herregud.

Har du noen råd for hvordan vi kan skåne lommeboken litt mer, men fremdeles få god julemat?

– Først og fremst: Prøv å ikke kjøpe for mye. Jeg tenker de fleste har feiret jul såpass mange ganger nå, at vi vet det alltid ligger for mange retter på bordet. Om skaden er skjedd, prøv å gjøre noe ut av de restene som ligger igjen.

Stemmer det at du bruker 400 kroner i uken på mat?

– Ja.

Klarer du å holde deg til budsjettet gjennom juletiden?  

– Det gjør jeg! Da flytter jeg hjem, så det går ikke ut over min lommebok. For studenter er det minst penger å bruke i julen. Da blir det mer penger på gaver og alkohol. Men til vanlig holder jeg meg innenfor budsjettet.

Siden du startet Instagrammen «fattig student» har du gitt ut bok og inngått flere samarbeidsavtaler. Er du virkelig fortsatt en fattig student?

– Hehe. Nei, jeg er jo ikke det. Jeg lever på litt mer enn et stipendet hver uke nå, men holder meg til samme matbudsjettet. Jeg trenger ikke å bruke mer penger for å spise sunn og næringsrik mat.

Har du noen tips for å handle mat mer økonomisk?

– Ja! Først og fremst planlegg handleturen. Prøv ikke å kjøpe mer enn det som trengs, ikke kast mat og sjekk kilopris. Ost, for eksempel: det er rimeligere å kjøpe en kiloblokk med ost, dele den i to, slenge den ene i kjøleskapet og bruke som pålegg, og rive resten med et rivjern og slenge i fryseren til den dagen man for eksempel skal lage pizza.

Jeg hørte du nettopp kom hjem fra Tanzania. Hva gjorde du der?

– Jeg var der sammen med Flyktninghjelpen og gjorde feltarbeid. Det var ganske spesielt. Jeg har veldig avsmak på alt stresset med å kjøpe inn tonnevis med mat og julegaver.

Har du forslag til bedre måter folk kan løse dette med julegaver?

– Siden august har jeg hatt shoppestopp, og bare kjøpt brukt til meg selv. Nå tenker jeg å gjøre det samme til familien, med brukte julegaver. Jeg har en ganske stor familie. Men alle har absolutt alt de trenger. Så da har jeg kjøpt én felles julegave til dem, som de alle kan ha glede av på hytta.

Har du noen tips til brukte julegaver?

– Hvis du vet hva du vil kjøpe til noen, som en høyttaler til lillebror eller storebror, sjekk om du finner den brukt. Ofte kan du finne ubrukte brukte ting til veldig mye lavere pris.

Over til de faste spørsmålene. Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Oi! Jeg leser veldig lite, og skulle ønske jeg leste mer. Er det innenfor å si fysiologi og anatomiboka mi? Da jeg begynte på ernæringsstudiet ble jeg for første gang skikkelig interessert i et fag.

Hva gjør deg lykkelig? 

– Åh. Det er nok familien, venner og god mat. Og reising.

Hvem er din barndomshelt? 

– Mormor. Det fascinerte meg alltid at hun aldri var sur på meg, og hun hevet aldri stemmen. Hun var enke i 20 år før hun møtte ny mann på gammeldans. Da hun var alene reiste hun og ei venninnen på tur til Asia og Afrika én gang i året, uten å kunne ett ord engelsk. SÅNN vil jeg også bli da jeg er pensjonist.

Hva misliker du mest ved deg selv? 

– Jeg prøver å være fornøyd med alt. Det er lite man kan endre på. Men skulle ønske jeg var litt mer tålmodig. Hvis jeg har manko på søvn og mat, blir jeg fort lett irritert og heve stemmen.

Hva gjør du for å skeie ut?

– Da kjøper jeg en pose med smågodt, chips og dipp. Da jeg har det veldig fint.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot? 

– Flyktninger, spesielt etter turen til Tanzania. Jeg kjenner på hvor urettferdig flyktninger blir behandlet. Man mister ofte mange av menneskerettighetene sine når man er på flukt. Og så er det ikke alltid flyktningene som kommer til Norge heller blir så godt behandlet.

Var det noen møter der som gjorde ekstra inntrykk?

– Først og fremst kontrasten. Jeg blir veldig irritert og sint på alt jeg har her. Så har de nesten ingenting der. Mange drømmer om å bli lege, men kan ikke fordi de ikke får forlate flyktningleiren. Kvinner på min alder har opptil flere barn og blir gift 13 år gamle, fordi foreldrene døde og det var eneste måte de kunne overleve på. Så det sliter jeg litt med. Det der med forskjellen.

Er det noe du angrer på? 

– Nei, det er bare tull å angre på ting. Om det er noe man skulle ønske var unngått, så er det likevel ikke noe man kan gjøre med det nå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Kjæresten min! Han er det mest tålmodige mennesket på jord, som holder meg i ro når jeg blir utålmodig. Så han hadde vært gull.

Mer fra Dagsavisen