Navn i nyhetene

Kan vinne Brageprisen igjen

Harald 
Rosenløw Eeg er nominert til Brageprisen, og kan vinne for tredje gang.

Harald 
Rosenløw Eeg (42)

Forfatter

Nominert til 
Brageprisen i åpen klasse, ungdomsbøker, for boka «Hunger».

Du har vunnet Brageprisen to 
ganger tidligere, og nå er du 
nominert igjen. Hvordan føles det?

- Det føles ikke dårligere enn første gang, men kanskje litt annerledes. Da jeg ble nominert i 1997, kjente jeg ikke miljøet og visste ikke helt hva det ville si. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å bli nominert, hvor mange hensyn som må tas, hvor mange gode bøker det er og hvor vanskelig det er å komme gjennom nåløyet. Det er absolutt en god følelse.

Boken du er nominert for heter «Hunger». Hva handler den om?

- Det er en kjærlighetshistorie og en spenningsbok. En gutt som føler seg litt usynlig dikter opp et slags monster for å bli mer interessant. Etter hvert frykter han at monsteret virkelig finnes. «Hunger» handler om sulten etter å bli sett. De fleste i Norge er mette i magen, så boka handler om sulten oppmerksomhetskulturen har skapt. Folk er opptatt av å bli kjent, bli sett og å vise fram livet sitt på Facebook ved å si: «Se! Jeg har bakt en kake». Boka handler om en fyr som på et litt dypere nivå kjenner på sulten etter å bety noe, men som roter det veldig til for seg selv.

Hvordan feiret du nominasjonen?

- Jeg feiret sammen med Aschehoug-forfatter Geir Gulliksen og illustratør Anna Fiske som også ble nominerte. Den virkelige feiringen skjer i det daglige ved at man blir litt ekstra oppstemt. Når du står i hagen og skal pakke sammen trampolinen og ergrer deg over de vanskelig fjærene. Da slår det plutselig inn. «Dæven! Jeg er nominert til Bragepris.» Det kommer slik glimtvis. Det er gøy.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Beatles» av Lars Saabye 
Christensen. Det var den boken som fikk meg til å skrive. Jeg leste den som 20-åring da jeg bodde i 
Fetsund, og da sa det bare poff.

Hva gjør deg lykkelig?

- Akkurat nå er det å ta ned 
trampolinen og komme på at jeg er nominert til Bragepris.

Hvem var din barndomshelt?

- Min barndomshelt var Jesus og min ungdomshelt var Buddha.

Hva misliker du mest med deg selv?

- En ting jeg misliker er at jeg har en tendens til å dobbeltkommunisere: «Jeg er ikke sur på deg, men jeg syns det var veldig teit da du gjorde det og det.» Og så savner jeg hår.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Det er lenge siden sist jeg gikk i demonstrasjonstog, og da var det vel for studielån. Det sier jo litt... Noe jeg syns det er verdt å demonstrere for er urettferdighet. Det rører 
virkelig ved meg. Ikke bare ujevnheter i samfunnet, men ordentlig urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Jeg angrer på at jeg satte opp 
trampoline i hagen.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat i dag ville jeg helst stått fast i heisen med Mitt Romney minuttene før det ble klart hvem som blir USAs president. Jeg har sikkert mye mer til felles med Obama, men derfor hadde det vært mer interessant med Romney. Han kan jo være USAs neste president. Fra et forfatterperspektiv er det mer spennende å treffe folk som er forskjellige fra deg. Ikke at jeg og Obama er så like, men politisk sett står han meg nok nærmere enn Romney. Tenkt deg Romney minuttene før valgresultatet kommer. Da tror jeg spenningen før Brageprisen blekner.

Mer fra Dagsavisen