Navn i nyhetene

Julegryta hjelper hele året

Elin Herikstad (44) er leder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen. Frelsesarmeens julegryte er satt opp

- Hva betyr julegryta for Frelsesarmeens arbeid?

- De pengene som kommer inn i gryta er helt avgjørende for arbeidet vårt, det er den største innsamlingen vi har i løpet av året. Pengene bidrar til at vi kan gjøre både advent og jula bedre for mange av dem vi hjelper. Mange trenger hjelp til å kjøpe inn mat, og de trenger hjelp til å kjøpe gaver. Vi kan bidra med å gi dem gode opplevelser i juletida, som en teaterforestilling. Men vi er opptatt av å være tilgjengelige og til stede hele året. Vi har kontakt med mange barnefamilier, og det finnes mange tøffe perioder i løpet av et år for dem, som skolestart. Vi gir dem kanskje også andre aktiviteter som er hyggelige både før jul og resten av året. Pengene i julegryta rekker til mye.

- Hvordan oppsto tradisjonen med julegryte?

- Julegryta ble satt opp første gang i Norge i 1901, og vi har hatt den hvert eneste år etter det. Den kom opprinnelig fra USA, der satte Frelsesarmeen opp en julegryte der alle kunne bidra med sitt til en julefeiring for de vanskeligstilte. Til sammen blir det mye når alle gir det de kan, og det er en fin symbolikk. De siste årene har vi fått inn mellom 29 og 30 millioner kroner.

- Hvem er det som får julekassene dere deler ut?

- De fleste er folk vi kjenner fra før, det er ofte personer som trenger hjelp hele året, og som søker om få ekstra hjelp før jul. Men det er mange som klarer seg selv hele året, men som søker om å få litt hjelp til jul. Det er mange lokale variasjoner rundt hvordan Frelsesarmeen gjør dette, så de som trenger hjelp, må henvende seg lokalt.

- Hva skjer med julegavene som folk leverer til Frelsesarmeen?

- Vi får inn mest gaver til barn, og vi gir dem videre til barn som vi er i kontakt med. På de fleste stedene er det slik at vi åpner gavene og legger dem fram, slik at foreldre som er innom for å hente julekassen, også får plukke ut gaver til barna sine. Da er det veldig fint når de finner noe som barna ønsker seg. Vi strekker oss langt for at barna skal få nye ting som gaver under treet, men Frelsesarmeen er alltid for gjenbruk. Vi videreformidler gjerne brukte ting, men prøver å unngå dem som julegaver.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er ett enkelt svar for meg, det er Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har mye familie som bor langt unna, så når vi samles er jeg lykkelig. Jeg føler også lykke når jeg ser at arbeidet vårt fører til en bedre hverdag for andre.

Hvem var din barndomshelt?

- Min mor og mormor. Sterke damer med stort engasjement og mye varme, både for familien og for dem som har det vanskelig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Når jeg har for mye å gjøre, blir jeg stresset, det liker jeg ikke. Skulle ønske jeg var mer til stede for familie og venner.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det hender jeg tar med meg familien og reiser bort, men jeg er ikke flink til å skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Flere ting, men nå er det mobbing som har opptatt meg i det siste. Liker ikke urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

- Ikke noe som jeg går og gnager på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg ville gjerne tatt opp med statsministeren hvordan vi kan sørge for at barn som faller utenfor på grunn av vanskelig familieøkonomi, kan få delta på lik linje med andre barn.

Mer fra Dagsavisen