– Jeg kommer nok til å bruke mesteparten av dagen på å kommentere hvor utrolig hyggelig vi har det

Marte Stokstad må feire jul uten barn, gaver og gjester. Men «Kvelden før kvelden»–programlederen insisterer likevel på at det skal bli en usedvanlig trivelig julaften.

Hvem: Marte Stokstad 

Hva: Programleder 

Hvorfor: Leder årets «Kvelden før kvelden» sammen med komiker og skuespiller Mikkel Niva. Vises på NRK1 lille julaften klokken 19.45. 

Hvordan var det å spille inn «Kvelden før kvelden» og prøve å komme i julestemning midt under en pandemi? 

– Julestemningen kommer ganske lett ved hjelp av lys og julemusikk, som vi kjøre skamløst på med fra slutten av november. Ellers har det vært mye jobb, så det er først nå i dagene før jul jeg kjenner på et snev av ro.

Hva kan seerne vente seg i år? 

– Vi får besøk av maskoramafinalistene, som skal få prøve seg i den gamle KfK-klassikeren «Gjett nissen». Det blir ribbe og god stemning med Eyvind Hellstrøm, Linn Skåber og Thomas Hylland Eriksen, Espen Nakstad, hundetrener Maren, Herman Flesvik skal løse juledilemmaer med Mikkel og partilederne stiller til juledebatt med Fredrik Solvang.

– Emma Steinbakken, Frida Ånnevik, Maria Mena og Trygve Skaug er noen av dem som står for musikken. Så blir det selvsagt «Grevinnen og Hovmesteren» kl. 21.00 – og i år lar vi Pål Bang-Hansen stå for introen, og viser hvordan han solgte inn denne tradisjonen for 40 år siden, da KfK hadde sin aller første sending.

Hva er ditt forhold til «Kvelden før kvelden»? 

– «Kvelden før kvelden» har alltid stått på i bakgrunnen på lille julaften, så har vi gått til og fra. Jeg har aldri sett en hel sending selv, men har heller aldri hatt en jul uten å være innom. En tradisjon som blir litt brutt i år, siden jeg er med på å lage den selv. Det er eneste nedturen her, at jeg ikke kan få være seer på vanlig måte. Men jeg skal nok ha det på i bakgrunnen i år også, og prøve å late som ingenting.

Les også: Jonas Gahr Støre roer ned med familiejul før valgkampen starter for alvor

Hva er dine planer for jula? 

– Jula i år ble brått annerledes. Jeg har et barn som er i karantene fram til 27. desember, så da ble juleplanene forandret. For første gang skal vi ikke ha noen gjester, som har vært en viktig motor for både mat og stemning, men jeg insisterer allerede på at det skal bli en usedvanlig trivelig julaften, med bare oss.

– Jeg kommer nok til å bruke mesteparten av dagen på å kommentere hvor utrolig hyggelig vi har det. Hehe, det kan bli slitsomt for alle, det! I tillegg har vi kuttet ut gaver til de voksne i år, så gaveprosessen kommer til å gå raskt unna. Det betyr en mye lengre julekveld enn vi er vant til som må fylles, så vi skal prøve oss på spillkveld etter mat og pakker. Og så skal jeg være skikkelig lenge oppe. Jeg må ha noe som gjør at disse dagene skiller seg ut, ellers kan jeg fort gå inn i tristessen. 

Hvordan vil du oppsummere 2020 for egen del? 

– Jeg trenger litt mer avstand til året for å ta den evalueringen. Men det har tross alt vært mange gøye jobbprosjekter. Heldigvis. Det har vært viktig for hodet. Det har dessuten blitt en del impulsmaling av vegger og generell snål ommøblering, som følge av mye hjemmetid. Så 2021 blir nok året for å rette opp feilene fra 2020.

– Vi har også fått oss valp, som mange andre – vi klinka inn hund nummer to i sommerferien. Men valp står ikke på lista over ting som skal rettes opp, altså. Den står vi for!

Hva håper du på for 2021?

– Jeg har så høye forhåpninger til 2021, stakkars år – her er det mye å leve opp til. Men aller mest gleder jeg meg til det å ha noe å glede meg til igjen. Ferier, middager, samle folk og kunne dra hvor jeg vil.

Les også: Jula i Betlehem blir ulik alle andre julefeiringer (+)

Så til de faste spørsmålene: hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Jeg tror «Markens grøde» er den som har satt seg mest. Bare tanken på å begi seg ut på gammelnorsk, fullføre OG sitte igjen litt forandret var en seier. Jeg leste den også i en periode i livet da jeg var lei av by og drømte meg bort til et enklere liv på bygda. Hehe. Jeg tenkte vel at jeg kunne drepe rastløsheten ved å kjøre på med jordbruk.

– Ikke nok med det: jeg leste store deler av den sittende i krøllestilling, med min daværende kjæreste, på Maihaugen i Lillehammer. Det må nevnes at jeg var 24 år, bonderomantisk og rotløs. Men den ble likevel definerende, på et vis.

Hva gjør deg lykkelig?

– I dag kjente jeg meg lykkelig fordi jeg ble vist en ny turvei, som gjorde at jeg kom meg fra Hvalstad til Billingstad på en overraskende måte. Det er ikke så mye som skal til med andre ord. Jeg har veldig ofte lykkeglimt, som gjør at det peaker. Men hvis man skal finne en slags essens, så er det vel folk, relasjoner, og naturopplevelser som lettest får fram jubelen i meg.

Les også: Sånn blir juleværet i Oslo 

Hva misliker du mest ved deg selv? 

– Jeg kan fort fyre meg opp, det er ikke alltid så gunstig. Blir voldsomt engasjert og irritert over ting som strengt tatt burde passere. 

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne godt stått fast med vaktsjef Hege Bakken Riise og Mikkel Niva, for selv om opptaket er ferdig så er vi absolutt ikke ferdig snakket. Strålende folk som jeg har hatt gøyale uker med.