FOTO: MIMSY MØLLER

Jakter på leilighet og jobb

Avtroppende stortingspolitiker for Frp, Mette Hanekamhaug (26), må finne seg ny leilighet og jobb.

Du ble den yngste representanten på Stortinget da du kom inn. Nå, etter valget, er du ute igjen. Hvilke tanker gjør du deg?

- Jeg er glad for Frps valgresultat. Vi gjorde jo det tredje beste valget i Frps historie. I tillegg har vi endelig kommet i regjeringsposisjon, noe jeg er utrolig glad for. Da jeg gikk inn i valgkampen, hadde meningsmålingene lenge vist at mitt kandidatur var veldig usikkert. På en måte var jeg forberedt på å ryke ut, men på en annen måte er det jo skuffende. Jeg hadde veldig lyst til å fortsette.

Hva gjør du nå, da?

- Jeg må ta en dag av gangen. Nå er det å flytte ut av kontoret, flytte ut av stortingsleiligheten. Finne et nytt sted å bo her i Oslo og rett og slett ta meg av det praktiske først, før jeg begynner å tenke langsiktig.

Jobbmessig, da, sikter du deg inn mot PR-bransjen?

- Det viktigste for meg er å få tak over hodet når jeg flytter ut av leiligheten. Jeg har én uke på meg.

Hvordan blir det med deg og 
politikk framover?

- Jeg er et politisk dyr som har drevet med politikk i 14 år, og det er ikke et engasjement som kun er knyttet til en jobb som stortingsrepresentant. Men det er ikke sånn at jeg kan ta en telefon til partiet og si at «hei, nå skal jeg ha en jobb i Fremskrittspartiet». Jeg er ikke ansatt eller har noen politiske verv og har egentlig ikke så mye annet i hodet nå enn tanker om hvor jeg skal bo om ei uke og hvordan jeg skal skaffe tak over hodet. Jeg er heldigvis 26 år gammel og ikke 56, så det å gå tilbake til skolebenken er absolutt en mulighet. Samtidig er det mange spennende og utfordrende jobber i det private næringsliv og organisasjoner som jeg er kjempepositiv til.

Er det en næringslivsjobb med leilighet du kunne tenke deg?

- Hehehe ... ja, det kunne vært noe, men det er nok ikke mange av dem.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er mange, men politisk vil jeg si «Atlas Shrugged» som er skrevet av Ayn Rand.

Hva gjør deg lykkelig?

- Menneskene rundt meg - mine nære og kjære - familie og venner. De gir meg alt.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde egentlig aldri noen popidoler eller noen som jeg har sett opp til på den måten. På generelt grunnlag har jeg sett opp til mennesker som har lyktes, mennesker som har gjort det bra, på hver sine måter, vel å merke.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg mener man aldri skal se på hva man misliker med seg selv, men se på områder man kan jobbe med.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Overgrep og krenkelser av enkeltmennesker.

Er det noe du angrer på?

- Nei, livet er for kort til å angre på ting. Feil erfaringer og feil retninger jeg har tatt gjennom livet, er det som har gjort meg til den jeg er og har brakt meg dit jeg har kommet. Man skal være glad for alle feiltrinn man har lært av.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Jeg har litt klaustrofobi, så jeg ville helst ikke ha stått fast i heisen i det hele tatt, og uansett hvem jeg ville stått der med, så ville jeg ha fått klaustrofobianfall. Men vent nå litt, jeg tror jeg vil svare en lege, det ville nok vært lurt!