Kathrine Kleveland er nyvalgt leder i Nei til EU. FOTO: NEI TIL EU

Ingen EU-nerd

Kathrine Kleveland (48) er ny leder i Nei til EU, som feiret seg selv i helgen og markerte 20-årsjubileum for folkets nei i EU-avstemningen i 1994.

Hvordan har feiringen vært?

- Den har vært fantastisk. Det har vært veldig moro å treffe folk som var så aktive i 1994, og være med på at Anne Enger ble æresmedlem i Nei til EU. Og kjenne på den spesielle følelsen som oppsto da vi sang alle de gamle kampsangene, og knytte neven til «Nei, nei nei» under jubileumsmarkeringen i helgen. Det har absolutt vært en pangstart for mitt lederverv.

Hva gjorde du i 1994?

- Akkurat i 1994 var jeg ikke så aktiv i organisasjonen fordi jeg var 28 år og akkurat blitt mor for første gang. Men det var ingen tvil om at jeg skulle stemme nei. Nå har jeg vært medlem i mange år i Nei til EU.

Hva er det som er avgjørende for ditt engasjement mot EU?

- Det er verdiene som er viktige. Internasjonal solidaritet, folkestyre, demokrati og miljø. Det Norge jeg er glad i har det best utenfor EU.

Hvorfor ble du valgt til leder etter mangeårig leder Heming Olaussen?

- Det er vel valgkomiteen som egentlig burde svare på det. Men jeg tror at organisasjonserfaringen min har vært avgjørende. Jeg har ledet Norges Bygdekvinnelag i seks år og snudd organisasjonens økonomi og gjort oss mer politisk aktive. I tillegg har jeg vært med å bygge opp og vært koordinator for Nettverk for GMO-fri mat og fôr i Norge hvor 18 norske organisasjoner er med. Noen EU-nerd har jeg alltid sagt at jeg ikke er, men jeg gleder meg veldig til å lære mer.

Dere har jo en behagelig ledelse på EU-målingene. Hva skal du gjøre med Nei til EU?

- Målet mitt er å revitalisere lokallagene, holde gløden oppe hos medlemmene og folkeliggjøre argumentene våre. Vi kan ikke ta det som selvsagt at EU-kampen er vunnet for framtida. Vi har fått en EU-minister og de største partiene vil ha oss inn i EU. Så hvile på laurbærene kan vi ikke.

Hva er den viktigste sakene for dere nå?

- Organisasjonen vår heter Nei til EU. Det vil alltid være den viktigste saken. Samtidig er det EØS-saken som vi diskuterer mye i vår organisasjon. Da jeg var leder for bygdekvinnene jobbet vi mye for nei til EUs postdirektiv. Et annet aktuelt eksempel er debatten rundt genmodifisert mais. Vi har fortsatt en mulighet til å stemme imot.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg er glad i å lese, og kunne valgt mange. Ender på den prisbelønte ungdomsboka «Ikke deg denne gang» av Aase Foss Abrahamsens. Boka handler om en ung jentes kjærlighet til en gutt som har kort tid igjen å leve, og om sorgen hun må gjennom når han dør.

Hva gjør deg lykkelig?

- Vakre vinterhimler. Store familieselskap. Mennesker jeg er glad i. Veve filleryer, hvis det er lov å si så mye.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg vet at jeg kan få det veldig travelt når jeg blir engasjert. Da er det både godt og viktig å ha gode folk rundt meg som minner meg på at vi kommer lengst ved å ta et skritt av gangen!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg satser på at det blir flere muligheter til å treffe EU- og EØS-statsråd Vidar Helgesen, men vi kunne jo startet i heisen ... Her må jeg bare nevne at Nei til EU har lokaler i 6.etg, og at på vei opp til 2. intervju med valgkomiteen i Nei til EU, ble jeg faktisk for første gang i mitt liv sittende fast i heisen, med en trivelig kar. Jeg burde selvsagt ha benyttet muligheten til å verve ham til Nei til EU.