Navn i nyhetene

Imponert av George Clooney

Det har vært en krevende periode for generalsekretæren i Norsk Folkehjelp.

Imponert av George Clooney

Liv Tørres (50)

Generalsekretær i 
Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelps mine-
rydder John Sörbö er løslatt etter tre uker i fangenskap i Sudan.

Hvordan har du det, nå som John Sörbö er løslatt av myndighetene i Khartoum i Sudan?

- Nå er vi veldig, veldig glade. Vi har snakket med ham, han er i godt humør og understreket at han har hatt det bra disse tre ukene.

Fortell litt om hvordan de tre siste ukene har vært for deg og dine kolleger i Norsk Folkehjelp.

- Det har vært en krevende periode. Det er to ting som gjennomsyrer perioden: et veldig behov for å holde lav profil og stole på at ting ordner seg, samtidig som vi har vært dypt bekymret og utålmodige fra første øyeblikk.

Hvem er først og fremst å takke for at han ble løslatt?

- Det er viktig først og fremst å takke norske UD og ambassaden, og FN, som har vært involvert hele veien. Thabo Mbeki gjorde dessuten en stor innsats de siste dagene.

Hva slags taktikk gjorde at dette ble løst?

- Det har vært et godt lagspill. Hovedpoenget har vært å ikke høyne konfliktnivået ved å stille en masse krav. Det var viktig å holde en lav profil og opprettholde god dialog med sudanske myndigheter.

Vil denne hendelsen ha innvirkning på hvordan deres ansatte jobber i utlandet, og spesielt i Sør-Sudan?

- Det er viktig å understreke at vi ikke trekker oss ut av Sør-Sudan, der vi har jobbet i 25 år. Vi har alltid vært veldig opptatt av sikkerheten til våre ansatte og vet det er anspent i grenseområdene, men før denne hendelsen hadde det aldri skjedd noe lignende i området. Nå er dette kommet inn som en ny sikkerhetsutfordring. Men det er hele tida en balansegang mellom vårt viktige arbeid, som er å fjerne miner fra områder med mange flyktninger, og å ta hensyn til våre ansattes sikkerhet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «The Story of an African Farm» av Olive Schreiner. Den leste jeg da jeg flyttet til Sør-Afrika for 25 år siden. Den ble skrevet på slutten av 1800-tallet og handlet om datidas kvinnekamp og raseskille. Den gjorde sterkt inntrykk. Nå sist leste jeg Kjetil Stormarks bok om 22. juli, som også gjorde sterkt inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med nære mennesker ved havkanten og med et godt glass med hvitvin.

Hvem var din barndomshelt?

- Pollyanna. Jeg har mange ganger lekt Pollyanna-leken og tenkt at «det kunne alltids vært verre».

Hva misliker du mest med deg selv?

- Jeg er fryktelig utålmodig, samtidig som jeg er god til å konsentrere meg om flere saker på en gang. Det kan bli litt for mye noen ganger.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Hvis jeg tror det er effektivt, gjør jeg det gjerne for å kjempe mot urettferdighet. Men innimellom må man vurdere hvor effektivt det er. Av og til er det nok å vite at man kan mobilisere bredt, uten alltid å sende folk ut i gatene i praksis - noe den sørafrikanske fagbevegelsen viste.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har tatt en del dumme beslutninger, men det viktigste er å lære av dem. Man kan ikke gå tilbake uansett.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- George Clooney. Vi har sterke fellesinteresser. Han har bidratt til å sette søkelys på Sør-Sudan, og satellittovervåkingen av grenseområdene som han jobber med, er viktig. Jeg jobber med å få treffe ham. Han fortjener respekt for det han gjør.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen