Ikke klimafornekter

FNBs Bjørn Revil skroter lærerjobben for å være heltidspolitiker i fire år. Men det første han ble spurt om på rådhuset, var langt fra politisk.

Hvem: Bjørn Revil (52)

Hva: Førstekandidat og bystyrepolitiker i Oslo for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger. Hadde fredag sin siste arbeidsdag som lærer før han blir heltidspolitiker i fire år.

Dere er jo et helt nytt parti som har kommet inn i bystyret for første gang. Hvordan har den første uka på rådhuset vært?

– Det har vært veldig hyggelig! Jeg er imponert over måten vi er tatt imot på. Det er en veldig proff stab på rådhuset, og det er lett å komme i kontakt med og lage allianser i andre partier.

Ja, hvem er det dere henger med egentlig?

– Vi sitter i samme etasje som Frp og KrF. Det er litt av praktiske hensyn, men det er stort sett mot borgerlig side vi kommer til å samarbeide. Selv sitter jeg i kultur- og utdanningsutvalget, der kommer vi nok til å samarbeide litt begge veier.

Ja, fortell hvorfor en person fra Bompengepartiet vil jobbe med kultur og utdanning?

– Jeg har jobbet i skoleverket i en 15 års tid og ønsker å drive med skolepolitikk. Jeg ser noen muligheter for å få gjennomslag for viktige saker der. Særlig er jeg opptatt av elevers og læreres rettigheter. Jeg ønsker meg litt mindre testregime og mer læring. Det er også for mye møtevirksomhet på mange skoler. Jeg syntes også kulturpolitikk er spennende.

Hvorfor sitter ingen fra Bompengepartiet i samferdselsutvalget?

– Det var lange forhandlinger helt opp mot det konstituerende møtet. Vi hadde et sterkt ønske om en representant som nestleder i utvalget. Det gikk ikke, i stedet blir Cecilie Lyngby nestleder i helse- og sosialutvalget. Det var litt vanskelig å få personkabalen til å gå opp, og i forhandlinger må du gi og ta. Vi kom fram til den løsningen vi syntes var best. Når det gjelder bompengepolitikken kan vi like lett jobbe med det utenfor komiteen. Det avgjøres av bystyret.

Du er jo en fyr som har skrevet bøker om å sykle og gå på tur. Du høres egentlig mer ut som en typisk MDG-er enn en politiker i Bompengepartiet?

– Jeg prøver å ha et helhetlig miljøsyn. MDG er veldig opptatt av klima, jeg er mer opptatt av miljø på andre måter og jeg syntes egentlig klimadebatten ofte står i veien for en bredere miljødebatt. Jeg er ikke klimafornekter, jeg tror på menneskeskapte klimaendringer, men jeg syntes klimapolitikken tar for mye plass. Partiet vårt handler om sosialt ansvar, vi ønsker et samfunn der alle blir tatt hensyn til.

Hvordan har du opplevd alt bråket i partiet egentlig?

– Vi hadde nettopp et årsmøte i Stavanger som var veldig positivt. Mange mennesker er nå enige om å drive partibygging sammen. Men det har vært en krevende sommer der vi har drevet valgkamp samtidig som vi har måttet forholde oss til en del problemer vi ikke ønsket å være en del av. Jeg tror det er arbeidsro i gruppa nå.

Du er quizmaster og kjent for å ha en av Oslos vanskeligste quizer?

– Jeg ga meg i 2017. Men det første som skjedde da vi kom på rådhuset var at jeg ble spurt om å holde quiz på julebordet. Det sa jeg selvsagt ja til.

Okey, da kjører vi quiz. Hvilke sju land grenser Ukraina til?

– Hviterussland. Romania. Moldova. Russland. Slovakia. Ungarn.

Du mangler ett.

– Hmm. Ikke Bulgaria ... Polen! Jeg måtte tenke litt på den.

Hvem er Norges nye riksadvokat?

– Jeg husker den forrige. Tor-Aksel Busch. Nei, jeg vet ikke, jeg leser ikke så mye aviser.

Hah! Jørn Sigurd Maurud

– Jeg har hørt navnet. Han har vært aktor i en del store saker.

Og hvem hadde en hit med «Tainted Love» i 1982?

– Soft Cell.

To av tre! Nå, faste spørsmål. Hvilken bok har betydd mest for deg?

Jeg har lest mange bøker, men Walter Tevis sin «Mannen som kunne lese» gjorde et veldig inntrykk.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har gjort noen ting i livet fordi andre sa det var lurt, men som jeg har angret på i ettertid.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg har hørt at det kan være underholdende å stå fast i heisen med Kjetil Rekdal. Et par av heisene på rådhuset er av god, gammel årgang så det kan fort hende at det blir aktuelt.

Det var jo til og med på rådhuset at Rekdal satt fast i heisen!

– Det var det, ja? De heisene er nok modne for utskifting snart.

Les også: Kristin (20) ble fridd til. Da kom politiet på døra.