Navn i nyhetene

– Hvis Frp ikke er rasister, må de bevise det

– Etter Amundsens utspill må det i hvert fall være greit å si det som det er, mener Arne Nævra (SV).

Hvem: Arne Nævra (65)

Hva: Stortingsrepresentant for SV og kjent naturfotograf og naturfilmskaper.

Hvorfor: Meldte på Facebook søndag at SV hadde fått over 650 nye medlemmer siden den nye firepartiregjeringen ble lansert.

Hvordan føles det – at det plutselig strømmer inn med nye medlemmer til SV?

– Det er veldig god stemning i SV. Akkurat nå er jeg på besøk i Mo i Rana, og bare i lokallaget her har de fått ni nye medlemmer. Vi er i siget nå altså. Alt tyder på at folk er misfornøyde med den nye regjeringen. De reagerer på svik og løftebrudd, i en skala vi vel aldri sett maken i politikken her til lands. For KrF, der man ikke skal lyve, er nok dette ganske tøft. Tilliten til politikerne er under press nå, men jeg håper folk likevel ser forskjell på oss – enten det gjelder reiseregninger eller politiske konstellasjoner. Jeg tror sånt har mye å si, for alle som har fulgt med litt. Også synes jeg Audun Lysbakken har vært flink til å oppsummere synet vårt, uten å hovere. Det synes i hvert fall klart at hele dette regjeringsprosjektet har fått en smell, når Erna gikk ut som hun gjorde overfor KrF.

Flere i SV har de siste dagene gått ut og kalt Frp rasistisk. Senest lederen for Buskerud SU Erlend Ødegård Kåsereff – i Dagsavisen Fremtiden mandag. Kan dette være noe av forklaringen – at folk er sultne på litt «reine ord for penga»?

– Kan hende. Etter Amundsens utspill må det i hvert fall være greit å si det som det er. Hvis Frp ikke er rasister, må de bevise det nå. Vi legger uansett vekt på å være et tydelig opposisjonsparti. Selv om vi står sammen med Ap i en del saker, så skal vi huske at alle de fem største partiene i landet står samlet både når det gjelder store samferdselsprosjekter og fortsatt oljeleting. I opposisjonen som består av Rødt, MDG og SV er vi de største, og selv om enkelte saker også kan gjøre oss upopulære i dag – tror jeg vi vil få betalt lenger fram.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Uten tvil «Artenes opprinnelse» av Charles Darwin. Og hvis vi regner det som Det gamle testamente – kan Richard Dawkins’ «The selfish gene» regnes som nytestamentet. For hvis du skjønner dette med evolusjonen, så blir dette ren livsanskuelse. Man skjønner hva vi er skapt for og ikke er skapt for. Ikke minst hva det har å si for spørsmålet; født sånn eller blitt sånn? Man forstår mer av kjønnsforskjeller, levemåte – hvor like vi mennesker egentlig er og så videre. Ja, også mennesket som art og forholdet til miljøet og framtida. Vi er én blant kanskje 20 millioner andre arter – og så skal altså denne ene arten forvalte alle de andre, og bestemme hvilke som får leve og hvilke som skal utryddes? Sånt kan det bli interessante diskusjoner av altså – rundt et bål i skauen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med utvalgte nære venner og familie – rundt et bål i skauen

Hvem var din barndomshelt?

– Det er lett å svare på: Naturfotograf, filmfotograf, forfatter og programleder Sverre M. Fjelstad. Og Per Hafslund, zoolog, fotograf og formidler. Men aller mest Fjelstad altså

Hva gjør du når du skeier ut?

– Ja, da drikker jeg ikke mye i hvert fall. Det er ingen som har sett meg overstadig full. Men det kan være litt sprø ting, som kanskje ikke er forventa av meg. Jeg er nok en litt leiken type, som kan komme med både groviser, personkarakteristikker og andre slags betraktninger – som ikke akkurat hadde egnet seg på trykk. En form for kontrollert galskap kan du si.

Hva liker du minst ved deg selv?

– Jeg er litt for strebete. Skal liksom alltid prøve å produsere mest mulig. Det blir litt sånn at 10 timer om dagen er litt for skralt, når man egentlig kunne ha jobbet 12. Det er litt i overkant kan du si.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Blant annet flere store veiprosjekter, som mange ivrer for. Et eksempel er ny vei mellom Øvre Eiker og Lampeland – som skal gå tvers over Holtefjell.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det er det nok, men hva skal man svare? Jo, kanskje at jeg stort sett bare så på fugler i tenårene – og altfor lite på jenter.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Forutsatt at jeg har med pepperspray, kunne jeg godt tenkt meg en liten stund alene med Donald Trump.

Les også: Tidligere nazist fortsatt i FpU

Mer fra Dagsavisen