– Hvis du går med barnevogn, paraply, bøtte eller hund på et beiteområde, bør du være forsiktig

Kuer har morsinstinkt og vil gjerne beskytte kalvene sine, forteller Lasse Heimdal. Nå har han lansert kuvettregler for turgåere.

Hvem: Lasse Heimdal (57)

Aktuell: Generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Har lansert kuvettregler for turgåere.

 

Heisann! Kuvettregler? Hva er det?

– Hei. I Norge har vi jo tradisjonelt snakket om sunt bondevett, men det virker som om det er litt på vei ut. Da må vi supplere med kuvettregler. Mange av oss nordmenn er blitt fremmede for landbruket og hva som foregår på gårder. Kunnskapsnivået har blitt lavt, så i tillegg til fjellvettregler burde vi vite hvordan vi forholder oss til dyr.

Er kuer farlige, da?

– Nei, men om sommeren er det mange kuer som går på beite med kalvene sine. Det er god dyrevelferd, men det kan skape noen konflikter. Kuer har morsinstinkt og vil gjerne beskytte kalvene sine. De siste årene har det blitt populært å ta ku- eller kalveselfier. Det er ikke særlig smart å ta en kalveselfie dersom mammakua er i nærheten.

Er det andre ting man burde passe seg for?

– Hvis du går med barnevogn, paraply, bøtte eller hund på et beiteområde, bør du være forsiktig.

Paraply?

– Ja faktisk, barnevogner og paraplyer er elementer som kuer faktisk kan finne på å angripe. Du burde ikke slå opp paraply på beite! Har du hund i bånd så bør du slippe den om kua angriper. Går du med bøtte tror kuene de skal mates av bonden.

Som barn ble jeg stanget av en vær (hannsau. journ anmrk.). Burde dere ikke hatt værvettregler?

– Værmeldingen til NRK og Metereologisk institutt burde jo ta ansvar for det der, men siden de ikke gjør det er det kanskje noe vi kan vurdere. Dette handler jo mest om å gjøre folk oppmerksomme.

Får du gått noe i skog og mark selv?

– Stadig vekk! Jeg er ute i skogen nesten hver dag. Her er det dessverre ingen kuer, jeg skulle gjerne hatt gjødselen deres i marka. Vi har rådyr da.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg må nok si bibelen. Det står så mye om kyr og lam og sånt. Det er også en bok med utrolig mye livsvisdom.

Hva gjør deg lykkelig?

– Lukten av skogbunn etter regn gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg vil trekke Lord Baden-Powell. Han er en av de som kan regnes med i min liste. Powell etablerte speiderbevegelseni 1907. Jeg hadde mange flotte år i speideren.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Nå er mor ved siden av meg, så det te er kanskje en en god sjanse for korrektur. Mamma fødte meg faktisk 10 minutter for sent, og det har jeg aldri klart å ta igjen. Jeg er av og til litt for sent ute kan man si.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg en skje i hver hånd ... Eller hva mener du?

Jeg mener når du skal koste på deg noe unødvendig, bare luksus. Hva gjør du når feriepengene kommer?

– Da drar jeg på Biltema. Der finner jeg alltid noe jeg ikke trenger, helst en hel del. Kona mi rister på hodet hver gang jeg kommer hjem derfra.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Er det noe man burde gå i tog for nå så er det klima. Det er helt klart den viktigste saken i vår tid. Måten vi behandler naturen og oss selv på ligner selvskading. Naturmangfoldet er under så stort press at jeg er alvorlig bekymret for våre fremtidige generasjoner.

Er det noe du angrer på?

– Igjen, or er jo ved siden av meg. Sånn på sparket kan jeg ikke si at jeg angrer på så mye. Det er lite å hente på anger. Jeg tror det sunneste og beste er å legge fortiden bak seg og strekke seg til det som ligger foran.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– I heisen? Hva mener du?

Hvilket menneske ville du delt noen ord med, død, levende eller fiktiv?

– Åja, jeg skulle gjerne hatt en alvorsprat med paven. Jeg skulle snakket om samlivsetikk og prevensjon.

Ville du lært noe av han eller tror du du kunne lært han noe?

– Jeg håper jeg hadde hatt et par tips til han.Paven har enormt med makt, og han påvirker mange menneskers liv og leven. Konsekvensene av prevensjonspolitikken og samlivssynet går ut over utrolig mange mennesker.